Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.04.2010

Intră în circuit timbru de acciz de tip nou

Intră  în circuit timbru de acciz de tip nou

Începând cu 1 aprilie intră în vigoare proiectul hotărârii Guvernului privind introducerea în circuit a „Timbrelor de acciz. Marca comercială de stat" şi „Timbru de acciz" de tip nou, care vor avea un grad sporit de protecţie şi vor fi distribuite în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, mărfurile indigene şi de import supuse accizelor, adică producţia alcoolică şi articolele de tutun, sunt pasibile marcării obligatorii cu „Timbru de acciz. Marca comercială de stat", puse în circulaţie de la 1 iulie 2008 şi „Timbru de acciz" de la 1 aprilie 2005.

În cadrul şedinţei Guvernului de ieri, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a spus că deşi acestea dispun de un grad suficient de protecţie, tot mai des sunt depistate cazuri de contrafacere şi utilizare a lor. Cu certitudine fenomenul latent are un impact negativ asupra încasărilor la Bugetul de stat, mai ales în condiţiile în care este dificil de determinat amploarea lui.

Analizând doar dinamica eliberării „Timbrelor de acciz. Marca comercială de stat", constatăm o descreştere a solicitărilor pentru această categorie de mărci cu mai bine de 50 %, de la 63,6 mln. mărci în anul 2006 până la 27,8 mln. în anul 2009. În opinia lui Veaceslav Negruţa, acest trend negativ nu este doar o consecinţă a crizei economice, care a afectat volumele de producţie în aceste domenii al economiei naţionale.

Pentru a combate fenomenul de contrafacere în acest domeniu ministrul Finanţelor propune aplicarea de la 1 aprilie 2010, pe mărfurile indigene şi de import supuse accizelor „Timbre de acciz. Marca comerciala de stat" si „Timbre de acciz" de tip nou, care vor avea un grad sporit de protecţie.

Se preconizează ca „Timbrele de acciz. Marca comercială de stat" şi „Timbrele de acciz" puse în circulatie de la 1 iulie 2008 şi, respectiv, de la 1 aprilie 2005 să fie prohibite începând cu 1 ianuarie 2011, termen ce va permite, în opinia ministrului, operatorilor economici să comercializeze mărfurile indigene şi de import marcate cu aceste mărci, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Finanţelor.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus