Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2010

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu prim-viceprim-ministru al Federaţiei Ruse

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Igor Şuvalov, Prim-viceprim-ministru al Federaţiei Ruse, care se află într-o vizită în Republica Moldova.

Igor Şuvalov a remarcat progresele înregistrate în vederea ameliorării situaţiei legate de livrarea de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă. În context, s-a menţionat că 39 de fabrici din RM au primit deja certificate sanitare, în baza cărora pot efectua exporturi în Rusia, iar 33 dintre ele deja fac acest lucru.

Prim-viceprim-ministrul Federaţiei Ruse a menţionat că este importantă dezvoltarea cooperării dintre cele două ţări în astfel de domenii ca umanitar, energetic, transporturi, alimentaţie etc. Oficialul a spus că Rusia aşteaptă proiecte concrete de la Republica Moldova.

Vlad Filat a precizat că R.Moldova este interesată de proiecte în domeniul energetic, infrastructură etc.

Premierul a precizat că pentru RM este importantă soluţionarea problemelor ce ţin de activitatea muncitorilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar şi eliminarea barierelor care există în calea comerţului. În context, Premierul a accentuat acţiunile care au fost întreprinse în vederea reluării exportului de produse vinicole moldoveneşti în Federaţia Rusă.

Igor Şuvalov a comunicat că problema migranţilor este în atenţia autorităţilor ruse şi în acest an va fi elaborat un Acord, care va reglementa strict acest domeniu. Prim-viceprim-ministrul Federaţiei Ruse a spus că ţara sa doreşte să soluţioneze această problemă civilizat.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii şi referitor la situaţia legată de problema transnistreană. Vlad Filat a menţionat că, în ultimele luni, Chişinăul a demonstrat că este pentru un dialog deschis şi constructiv şi că aşteaptă aceeaşi atitudine din partea Tiraspolului.

Prim-ministrul a precizat în context că Chişinăul a decis să îndrepte 15% din banii negociaţi cu partenerii de dezvoltare pentru proiecte ce vor fi implementate în regiunea transnistreană.

Vlad Filat a solicitat concursul Rusiei pentru reluarea cît mai repede posibil a negocierilor privind reglementarea transnistreană.

Igor Şuvalov a reconfirmat adeziunea ţării sale faţă de principiul unităţii teritoriale a Republicii Moldova şi disponibilitatea de a contribui la identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus