Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2010

PCRM a depus la Curtea Constituţională un proiect de modificare a articolului 78 din Constituţie

PCRM a depus, miercuri, la Curtea Constituţională, pentru avizare, un proiect de modificare a articolului 78 din Constituţie, care prevede modalitatea de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, semnat de 36 de deputaţi comunişti.

Proiectul comuniştilor prevede: "Preşedintele Republicii Moldova urmează a fi ales în bază de alternativă, adică cel puţin doi candidaţi. Votarea se va organiza în trei tururi. În primul tur va fi ales candidatul care a obţinut 61 de voturi din numărul deputaţilor aleşi. În cel de-al doilea tur se va considera ales candidatul care va acumula 57 de voturi din numărul deputaţilor aleşi. În cadrul celui de-al doilea tur vor putea participa totţi candidaţii care au participat la primul tur, indiferent de numărul de voturi pe care le-au acumulat. Dacă nimeni dintre candidaţi nu va acumula nici această majoritate se propune organizarea celui de-al treilea tur de scrutin cu participarea doar a primilor doi candidaţi. În turul trei se va considera ales candidatul care a întrunit cel puţin votul majorităţii deputaţilor aleşi.

În cazul în care nici după al treilea tur Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, în termen de 10 zile lucrătoare, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament. Alegerile anticipate vor avea loc în termen de 60 de zile de la data dizolvării Parlamentului", susţine Partidul Comuiniştilor într-un comunicat de presă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus