Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2010

Întrevedere Mihai Ghimpu - Emil Boc

România este un susţinător necondiţionat al R.Moldova în realizarea parcursului ei european, a declarat prim-ministrul României Emil Boc în cadrul întrevederii de astăzi cu Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al R.Moldova.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre Acordul privind micul trafic la frontieră, intrat în vigoare astăzi şi, respectiv, oferirea primelor permise de mic trafic cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, oficialii au abordat şi subiectul asistenţei financiare nerambursabile în valoare de circa 100 milioane euro din partea României, despre care a anunţat Preşedintele Traian Băsescu în timpul vizitei sale din ianuarie a.c. la Chişinău, precum şi un şir de proiecte economice, sociale, culturale şi de turism. De asemenea, în cadrul întrevederii au fost examinate aspecte referitoare la asistenţa acordată Republicii Moldova de România în procesul de integrare europeană.

Mihai Ghimpu a solicitat părţii române semnarea în curând a unui acord de protecţie socială a cetăţenilor moldoveni care lucrează în România. De asemenea, Mihai Ghimpu a îndemnat oamenii de afaceri români să investească în modernizarea şi în infrastructura Republicii Moldova.

Potrivit Premierului român demararea negocierilor pe marginea Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va oferi mai multe oportunităţi Republicii Moldova decât precedentul cadru juridic al relaţiilor moldo-comunitare. Vom susţine ca, în acest an, să fie lansate şi discuţiile pentru Acordul Cuprinzător de Liber Schimb şi dialogul pentru liberalizarea vizelor, a spus Emil Boc.

Subiecte aparte pe agenda de lucru au constituit deschiderea extensiilor universitare româneşti în R.Moldova, precum şi procedura de redobândire a cetăţeniei române de cetăţenii moldoveni. Premierul român a dat asigurări că autorităţile din România au în vizor respectivele aspecte şi depun toate eforturile pentru realizarea eficientă a acestora.

Părţile şi-au exprimat convingerea că prezenţa ambasadorului României în Republica Moldova Marius Lazurcă, care a înmânat la 30 martie scrisorile de acreditare Preşedintelui interimar al republicii, va impulsiona relaţiile Bucureşti - Chişinău în plan economic, cultural, spiritual.

La întrevedere au participat persoane oficiale din cadrul Guvernului României şi membri ai Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova.

Amintim că Preşedintele Mihai Ghimpu va efectua o vizită de lucru la Bucureşti în perioada 27-28 aprilie a.c., anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus