Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2010

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu şi primul-ministru al României, Emil Boc

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu şi primul-ministru al României, Emil Boc

Reporter: Când anunţaţi ambasadorul? Şi eventual, pe cine?
Mihai Ghimpu: Am discutat acest subiect. Mulţumim pentru faptul că de ieri avem ambasador din România, la Chişinău. Într-un timp apropiat se va rezolva şi problema ambasadorului la Bucureşti, din Republica Moldova.
Reporter: Ne puteţi da un nume?
Mihai Ghimpu: Nu pot să vă dau pentru că nu este semnat decretul. Când va fi semnat, atunci va fi numirea.
Reporter: Atunci, conturaţi profilul persoanei.
Mihai Ghimpu: Ne străduim ca ambasadorii care vor numiţi acum să fie profesionişti, să reprezinte Republica Moldova cu adevărat şi interesele statului. Asta vă pot spune acum.

Emil Boc: În primul rând, am discutat şi cu domnul preşedinte caracterul pragmatic şi eficient al relaţiei noastre. După cum aţi văzut, după vizita preşedintelui Băsescu, la Chişinău, în urma întâlnirii cu domnul preşedinte, ceea ce am promis s-a întâmplat. Este vorba de cele două lucruri importante: acordul de mic trafic de frontieră, care astăzi deja este în vigoare, nu numai din punct de vedere teoretic, ci şi practic, iar acordul de împrumut nerambursabil de 100 milioane de euro a fost deja aprobat la nivel guvernamental şi urmează a fi semnat cu ocazia prezenţei la Bucureşti a domnului preşedinte, la sfârşitul lunii aprilie, ceea ce demonstrează caracterul direct, pragmatic, eficient, fără echivoc al voinţei României şi Republicii Moldova de a merge pe acelaşi drum.
România şi Republica Moldova au un viitor comun în UE. În acest sens, spuneam, când am ajuns aici că: exact o oră am făcut cu avionul de la Bucureşti la Chişinău, exact o oră cât fac şi de la Bucureşti la Cluj. Şi acum 92 de ani, drumul spre desfiinţarea graniţelor între Bucureşti şi Cluj, între Bucureşti şi Chişinău, a început aici, de la Chişinău. Şi acum drumul spre Uniunea Europeană, drumul comun al României şi Republicii Moldova în Uniunea Europeană trece şi prin ceea ce se întâmplă astăzi la Chişinău cu acordul care vizează micul trafic de frontieră, prin faptul că cetăţenii Republicii Moldova, vor putea circula, pe o distanţă de 50 km în jurul graniţei, în baza acestui acord. Permisul are o valabilitate de doi ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă cinci ani, şi deschide drumul spre liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, astfel încât cele două ţări să aibă cu adevărat acelaşi destin european, drum pe care cele două ţări îl împărtăşesc. Deci, istoria merge în favoarea noastră şi noi suntem obligaţi să facem acest lucru.
Reporter: Aveţi în plan şi alte finanţări în ceea ce priveşte Republica Moldova?
Emil Boc: La nivel guvernamental sunt mai multe acorduri în derulare în acest moment, atât la nivel educaţional, prin susţinerea programului de burse - cele 5.000 de burse pe care le avem în lucru - proiecte în domeniul turismului, şi nu în ultimul rând, propunerea pe care am discutat-o şi cu domnul preşedinte şi cu reprezentanţii Guvernului de a încuraja oamenii de afaceri din România. Pe bază de parteneriat public - privat, să susţină proiectele de modernizare a infrastructurii şi a altor domenii în Republica Moldova. Cred că este un moment bun pentru investiţii, atât în România, cât şi în Republica Moldova. Cine investeşte acum, va ieşi învingător la sfârşitul crizei, la sfârşitul recesiunii economice, motiv pentru care şi la nivel privat vom susţine aceste investiţii.
De asemenea, l-am informat pe domnul preşedinte că în privinţa Autorităţii pentru Cetăţenie ea are cinci oficii în România, care asigură o mai bună prelucrare a dosarelor în timp, la Chişinău, fără niciun fel de echivoc, să răspundeţi la orice urmă de îndoială că s-ar opri, s-ar amâna, s-ar tergiversa procesul de preluare a dosarelor sau de acordare a cetăţeniei. El merge în grafic şi dimpotrivă, el este mult mai accentuat, cu o procedură simplificată. Oamenii să ştie că nu este niciun fel de problemă în implementarea în continuare, dimpotrivă. Prin ceea ce am făcut legislativ am simplificat procedurile. Prin înfiinţarea în luna ianuarie a Autorităţii pentru Cetăţenie am dat posibilitatea, ca în termene mult mai scurte, să se proceseze cererile. Am deschis cinci oficii teritoriale în România pentru prelucrarea acestora, astfel încât totul să meargă conform graficului. În data de 30 iunie ne propunem să deschidem şi consulatele de la Cahul şi Bălţi, astfel încât presiunea de pe Chişinău să fie luată şi angajamentele noastre să fie respectate. De asemenea, în domeniul economic, împreună cu Ministerul Economiei, sunt mai multe proiecte în domeniul energiei care vor fi dezvoltate în perioada următoare. În domeniul transporturilor, vorbeam de construcţia de poduri, de refacerea infrastructurii, tocmai pentru a da eficienţă relaţiilor noastre şi a-i sprijini pe cetăţenii români şi moldoveni să poată ajunge şi comunica mult mai uşor.
Reporter: Se va schimba ceva în relaţiile dintre România şi Republica Moldova în momentul în care vom intra în spaţiul Schengen?
Emil Boc: Dimpotrivă, cred că este un alt pas important pentru eliminarea graniţelor dintre noi. Graniţele dintre noi vor dispărea având aceeaşi cupolă a UE. Acesta este drumul pe care îl servim din punct de vedere democratic. Este un drum comun, al democraţiei, libertăţii şi prosperităţii. România speră că va reuşi, fără niciun fel de probleme, ca anul viitor, la sfârşitul lunii martie, poate exact în această perioadă, să avem accesul în zona Schengen. Va fi un alt pas important pentru eliminarea barierelor care mai există din punct de vedere administrativ între noi, în vederea susţinerii proiectului comun european.
Reporter: Mai există problema de 500 euro pentru vize, condiţiile grele de obţinere.
Emil Boc: Ştim regulile grele ale Uniunii Europene. Vom încerca să negociem punctual cu Uniunea Europeană această situaţie. Nu este un demers foarte uşor având în vedere regulile europene, dar noi vom încerca.
Reporter: Ne puteţi spune ce măsuri de siguranţă ia România pentru ca mai apoi să nu existe treceri frauduloase în Uniunea Europeană?
Emil Boc: Nu sunt măsuri speciale, ci sunt reguli ale Uniunii Europene. Domnul ministru Blaga, împreună cu ministrul de Interne al Republicii Moldova au pregătit acest cadru. Eu personal, şi aici, le mulţumesc pentru efortul pe care l-au făcut sub coordonarea lor şi tuturor celorlalţi colegi, pentru că au demonstrat profesionalism şi în implementarea acestui acord. Succesul lui va fi încă un lucru bun pentru demersurile viitoare ale României şi Republicii Moldova. Deci, nimic deosebit, doar ceea ce scrie la carte şi în acordurile noastre.
Reporter: Când vor ajunge primii bani?
Emil Boc: Imediat după semnare proiectele vor intra în derulare. Domnul preşedinte vă va comunica imediat după vizita la Bucureşti acest calendar.
Reporter: Aţi stabilit primele locaţii la podurile care vor fi reconstruite?
Emil Boc: Aşteptăm propunerile celor care sunt în domeniu pentru a putea fi pregătită infrastructura. Aşa cum ştiţi, acordul nostru pune accent pe infrastructura din transport şi cea şcolară. Din România, coordonează Ministerul Dezvoltării Regionale acest proiect extrem de important şi care îşi va arăta roadele în perioada următoare.
Reporter: Şi infrastructura energetică?
Emil Boc: Aici este vorba despre ceea ce Ministerul Economiei are în parteneriat cu ministerul de resort din Republica Moldova proiecte de interconectare, care să asigure securitatea noastră energetică.
Reporter: Ce impact va avea intrarea României în spaţiul Schengen asupra procesului de eliberare a vizelor române pentru cetăţenii Republicii Moldova?
Emil Boc: Repet. Vorbim de anul viitor. Important este ca aceşti paşi să fie realizaţi, pentru că odată ce acest lucru se va realiza este o dovadă de încredere între România şi Republica Moldova cu privire la capacitatea de a îndeplini cerinţele europene. Seriozitatea noastră va fi apreciată, iar acordul de mic trafic de frontieră este un pas important pentru ceea ce şi Moldova va începe - sper după cum am înţeles - de la mijlocul lunii iunie, de la 20 iunie, în privinţa discuţiei de liberalizare a vizelor, un demers care trebuie început şi care va aduce beneficii reale cetăţenilor Republicii Moldova. Implementarea acestui acord şi succesul lui va constitui un element important în succesul şi al discuţiilor care vizează liberalizarea vizelor.
Reporter: Cu ce acţiuni veţi susţine Republica Moldova pe acest drum?
Emil Boc: România este un ambasador şi un susţinător necondiţionat al drumului european al Republicii Moldova, pe toate palierele, nivelele, pentru că viitorul nostru comun este acolo. Iar discuţiile concrete, punctuale sunt la nivel de ministere, de comisii interministeriale, pe toate componentele pe care le-am menţionat.
Reporter: Cum simplificaţi procedurile de obţinere a permisului de mic trafic de frontieră?
Emil Boc: Le-am simplificat, să ştiţi. Am avut o discuţie în Guvernul României pentru a uşura completarea formularului, pentru a elimina birocraţia şi tot felul de dovezi care ţineau de legalizarea unor documente şi care presupuneau proceduri complicate. Le-am simplificat în concordanţă cu legile europene, la nivelul minim permis, astfel încât cetăţenii moldoveni să aibă acces cât mai uşor. Cred că astăzi avem o formulă, spun eu flexibilă, ceea ce demonstrează că peste 2.500 de cereri au fost depuse din data de 26 februarie, data intrării în vigoare a acordului. Înseamnă că suntem pe drumul bun: peste 912 permise deja sunt personalizate şi vor înmânate posesorilor. Mulţumim tare mult.

Mihai Ghimpu: Eu vreau să vă spun că nu avem numai problema cetăţeniei şi a micului trafic de frontieră. Avem şi problema protecţiei cetăţenilor noştri care lucrează în România. Am discutat să ne grăbim să semnăm acest acord pentru că este foarte important să protejăm cetăţenii noştri care se află în România şi nu numai în România, şi în Italia, Franţa, peste tot. Într-un cuvânt, vreau să spun că am găsit deplina înţelegere în realizarea a ceea ce am discutat atunci şi am convenit cu domnul preşedinte Băsescu. Eu sunt convins că Republica Moldova, ca niciodată, are posibilitatea să fie susţinută de România în problemele pe care noi trebuie să le rezolvăm. România este alături de noi sunt convins că împreună vom parcurge acest drum cât mai repede spre Bruxelles.
Reporter: Domnule preşedinte, dar de azi de dimineaţă zeci de oameni stau în faţa consulatului, au venit de la kilometri distanţă, au stat în frig ca să aştepte nişte vize.
Mihai Ghimpu: Această problemă am discutat-o. Se va urgenta deschiderea consulatului de la Cahul şi de la Bălţi. Am vorbit şi despre deschiderea consulatului de la Iaşi. /.../Credeţi-ne că o să se rezolve. Mulţumim.

Sursa: Guvernul Romaniei - Biroul de presa

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus