Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.03.2010

Declaraţie de presă susţinută de primul-ministru Emil Boc înainte de plecarea spre Chişinău

Declaraţie de presă susţinută de primul-ministru Emil Boc înainte de plecarea spre Chişinău

Plec la Chişinău astăzi pentru a înmâna primul permis de mic trafic de frontieră. În baza acestui permis de mic trafic de frontieră, cetăţenii moldoveni vor putea circula în România, pe o rază de 50 kilometri în jurul graniţei. Acest permis de mic trafic de frontieră le dă posibilitatea să rămână pe teritoriul României în limita a celor 50 de kilometri din raza frontierei comune, pe o durată de 90 de zile.

Prin implementarea acestui acord de mic trafic de frontieră, România dovedeşte pragmatism şi eficienţă în relaţiile cu Republica Moldova. Spun asta în contextul în care, în 5 luni de zile, am reuşit semnarea acordului, adoptarea lui în ambele camere ale Parlamentului, intrarea în vigoare, depunerea a peste 2.500 de cereri şi deja personalizarea a 782 permise de mic trafic de frontieră.

Acest moment oferă posibilitatea României şi Republicii Moldova să beneficieze de o facilitate europeană, iar implementarea acestui acord va fi un test pentru ambele state. Ambele părţi vor trebui să demonstreze capacitatea aplicării riguroase a prevederilor documentului, pentru a accentua beneficiile sale de care se vor bucura peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova. Voi accentua acest aspect în discuţiile cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi cu primul ministru Vlad Filat.
De asemenea, vor fi la Chişinău pentru a reafirma angajamentul României pentru susţinerea perspectivei europene a Republicii Moldova. Acest efort al autorităţilor de la Chişinău se desfăşoară sub auspicii pozitive: Uniunea Europeană se află într-un moment de maximă influenţă şi deschidere în vecinătatea sa răsăriteană. Parteneriatul Estic, o iniţiativă ambiţioasă a UE, oferă cadrul pentru implementarea acquis-ului comunitar şi, în acest cadru, Republica Moldova a început deja negocierile pentru Acordul de Asociere.

Dorim ca, în acest an, să fie lansate şi discuţiile pentru Acordul Cuprinzător de Liber Schimb şi dialogul pentru liberalizarea vizelor.

Din perspectiva ultimului element - al liberei circulaţii a persoanelor - Republica Moldova trebuie să implementeze cu seriozitate Acordul de Mic Trafic de Frontieră. Vom sprijini autorităţile din statul vecin în această operaţiune complexă.
Vă mulţumesc!

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus