Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.03.2010

Miniştrii Apărării din Moldova şi România au decis să se informeze reciproc despre zborurile militare în apropierea frontierei şi au luat în discuţie crearea unui batalion mixt româno-moldovean

Miniştrii Apărării din Moldova şi România  au decis să se informeze reciproc despre zborurile militare în apropierea frontierei şi au luat în discuţie crearea unui batalion mixt româno-moldovean

Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa şi omologul său român Gabriel Oprea au semnat astăzi, 29 martie, Protocolul între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România privind colaborarea Forţelor Aeriene.

Documentul a fost semnat în scopul dezvoltării relaţiilor între Moldova şi România, precum şi colaborării în domeniul aviaţiei şi apărării antiaeriene.

Protocolul prevede informarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar cu privire la situaţia aeriană, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol, precum şi participarea la activităţi comune.

Ministrul Gabriel Oprea a apreciat, la debutul întrevederii, că există acum premisele pentru reconstruirea unei legături durabile bazate pe încredere, solidaritate şi năzuinţe comune după o perioadă în care relaţiile de cooperare bilaterală au fost puse la încercare: "Ne exprimăm solidaritatea faţă de Republica Moldova şi admiraţia faţă de poporul moldovean care a reuşit să realizeze o serie de transformări democratice pe parcursul anului 2009. Progresele făcute de noul guvern moldovean în timpul scurt de la preluarea conducerii ne oferă garanţia pentru ancorarea europeană a Republicii Moldova şi speranţa în ireversibilitatea parcursului său democratic".

În cadrul convorbirilor oficiale, la care au fost prezenţi secretarul de stat Viorel Oancea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, au fost abordate subiecte privind relansarea relaţiilor militare bilaterale şi identificarea de noi modalităţi de întărire şi diversificare a acestora.

În timpul discuţiilor s-a menţionat asistenţa acordată de România în domeniul învăţământului militar concretizată prin faptul că, în anul academic 2009-2010, un număr de 37 de studenţi din Republica Moldova frecventează diferite cursuri în instituţii militare de învăţământ din România

Ministrul apărării Vitalie Marinuţa a apreciat că este necesară aprofundarea, pe viitor, a relaţiilor militare bilaterale şi dezvoltarea acestora pe toate nivelurile, începând de la nivel tactic, până la nivel strategic. "Este foarte important pentru noi că ne putem pregăti militarii cât mai bine, în instituţii de învăţământ din România, în domenii pe care învăţământul nostru militar nu le acoperă. Faptul că vorbim aceeaşi limbă face ca instruirea lor să fie mult mai uşoară şi mai eficientă decât în alte state partenere", a subliniat ministrul moldovean.

De asemenea, a fost evocată asistenţa acordată de România (în colaborare cu alte state NATO) în cadrul iniţiativei South Caucasus and Moldova Clearing House în vederea implementării reformelor democratice în ţara vecină.

Cei doi miniştri au identificat modalităţi practice de dezvoltare a cooperării dintre armatele celor două ţări, cu accent pe instruirea şi pregătirea personalului prin exerciţii întrunite, transformarea forţelor armate, precum şi reconversia personalului militar.

Ministrul român al apărării a subliniat sprijinul României şi a încurajat participarea activă a Republicii Moldova în cadrul iniţiativelor regionale din Balcani şi Regiunea Extinsă a Mării Negre, în special în ceea ce priveşte Reuniunea Miniştrilor Apărării din Sud - Estul Europei (SEDM) în cadrul căreia Republica Moldova participă ca observator.

Referitor la propunerea partenerului din R.Moldova de creare a unui batalion mixt, cele două părţi au apreciat că iniţiativa ar putea constitui un sprijin real în îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state şi au agreat faptul că este necesară o analiză aprofundată a elementelor practice care să permită punerea ei în aplicare. "Salutăm propunerea dumneavoastră de constituire a unui batalion mixt româno-moldovean, mai ales că Armata României a acumulat o experienţă valoroasă în acest domeniu prin activităţile desfăşurate în cadrul batalionului mixt româno-ungar şi al batalionului multinaţional de geniu româno - ungaro - slovaco - ucrainean Tisa", a declarat ministrul român al apărării.

La finalul întrevederii, cei doi miniştri au semnat Protocolul de colaborare între Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene Militare ale Republicii Moldova. Semnarea protocolului oferă cadrul legal necesar dezvoltării colaborării în domenii ce vizează: infomarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de date radar cu privire la situaţia aeriană, acordarea reciprocă de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei şi participarea la activităţi comune, relatează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Vizită oficială a ministrului Apărării Vitalie Marinuţa în România se desfăşoară în perioada 28 - 30 martie.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus