Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-03-28/marian-lupu-semnarea-tratatelor-politic-si-de-frontiera-ar-consolida-relatiile-dintre-moldova-si-rom-15223.html
Data: Mar 28, 2010 (23:26)

Marian Lupu: Semnarea tratatelor politic si de frontiera ar consolida relatiile dintre Moldova si Romania si ar arata ca nu exista o agenda ascunsa. HotNews.ro

Marian Lupu, desemnat de protocolul AIE pentru functia de presedinte al statului, a sustinut, intr-un interviu pentru Hotnews.ro, necesitatea semnarii unui tratat de frontiera si tratat politic intre cele doua tari, pentru ca relatiile bilaterale sa devina mai transparente, mai clare si caracterizate de incredere reciproca. Lupu a explicat de ce stiintific vorbeste romana, iar politic moldoveneste si a recunoscut ca, pe tema scutului antiracheta, ar putea exista deficiente de comunicare interna la Chisinau. Presedintele PDM spune ca raspunsul asupra crizei constitutionale si politice de la Chisinau trebuie gasit pana la sfarsitul acestei luni si ca si-ar dori sa fie un presedinte al Moldovei ales de popor.


Marian Lupu caracterizeaza relatiile dintre Romania si Moldova ca "relatii de buna vecinatate, relatii constructive, bazate pe respect reciproc, pe interesul national al fiecarui partener".

Politicianul moldovean crede ca Romania "poate si ar trebui sa joace un rol important, ca stat membru, ca membru al familiei UE pentru sustinerea si promovarea ideii de integrarea europeana a R. Moldova".

Totusi, Lupu a declarat, in urma cu doua saptamani, ca Romania nu prea poate ajuta Republica Moldova in UE, pentru ca are, la randul sau, probleme in interiorul Uniunii. Intrebat daca isi sustine aceasta afirmatie, presedintele PDM a spus: "Cu cat mai multi prieteni va avea R. Moldova in cadrul UE cu atat va fi mai bine pentru noi si pentru promovarea imaginii Moldovei in UE. In privinta problemelor Romaniei, da, am facut aceasta afirmatie ca in cadrul UE diferitele state isi au problemle lor care trebuie rezolvate. Insa mana care ne este intinsa de Romania in calitate de promotor al ideilor de integrare europeana a R. Moldova categoric nu trebuie refuzata. Invers, trebuie sa profitam, sa vedem care vor fi avantajele si sa profitam de ele".

In ce mod si-a jucat Romania rolul de avocat al Moldovei in UE? Daca e sa tinem cont de acea ambianta a relatiilor bilaterale care s-a stabilit pe perioada ultimilor 4-5 ani de zile - una foarte incordata, neconstructiva - ar fi chiar straniu sa vorbim de o istorie pozitiva in sensul suportului dat de Romania Moldovei in procesul de integrare europeana, crede presedintele PDM. Asta din motivul de fapt al lipsei de dialog. 2009-2010 marcheaza inceputul unei noi etape, constructive, relatiile s-au imbunatatit simtitor si cred ca nu suntem in etapa in care sa tragem concluzii privind suportul acordat de Romania, pentru ca suntem la inceput.

Despre semnarea unui tratat politic si tratat de frontiera si influenta lor asupra relatiei bilaterale


Marian Lupu este un sustinator al ideeii privind necesitatea semnarii unui tratat de frontiera si a unui tratat politic. Pe de alta parte, pozitia Romaniei - exprimata de-a lungul ultimilor ani - este una care respinge aceasta idee. Tratatul de baza mai poate astepta, au spus mereu autoritatile de la Bucuresti; in conditiile in care Romania este membru al UE, iar R. Moldova este aspiranta la integrare, Uniunea ofera cadrul institutional-juridic pentru cooperarea intre cele doua tari. In privinta tratatului de frontiera, presedintele Traian Basescu a reiterat, in vizita sa la Chisinaude la inceptul acestui an, ca "Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre R. Moldova si Romania, dar e gata sa semneze un acord care sa vizeze regimul frontierei existente".

Intrebat daca exista divergente pe continutul acestor documente, din moment ce denumirea nu pare sa conteze, Marian Lupu a spus ca exista precedentul acordului similar cu Ucraina, care ar ptuea fi un model care sa se aplice si in cazul Moldovei: Nu trebuie sa inventam nimic. Romania are asemenea acorduri semnate cu statele vecine. Sa luam exemplul Ucrainei, a fost semnat un acord privind regimul de frontiera, asa a fost denumit. Nu dorim ceva specific in acest sens, avand precedentele existente si aceasta practica, avand modele ca forma si continut care au fost semnate si puse in aplicare cu alte state vecine Romaniei, cred ca un astfel de model ar putea fi pus in aplicare si in cazul Moldovei.

Lipsa de informatii exacte la Chisinau asupra scutului antiracheta amplasat in Romania poate fi cauzata de o deficienta de comunicare interna

MAE roman a anuntat la momentul discutiilor intensive despre acceptarea interceptorilor pe teritoriul Romaniei ca au avut loc informari ale tuturor statelor vecine, la nivel de ambasadori ai acestora, invitati la MAE, in cazul Bulgariei, Serbiei, Ucrainei si Ungariei. In privinta Moldovei, explicatiile au fost exhaustive, avand loc pe trei paliere - la nivel de ministri de externe, printr-o convorbire telefonica intre Teodor Baconschi si Iurie Leanca, la nivel de adjunctiaa ai acestorav - Bogdan Aurescu, respectiv Andrei Popov, care e si membru al partidului lui Lupu, PDM, precum si la nivel de director, o delegatie a Romaniei aflandu-se la Chisinau la inceputul lunii februarie, unde a explicat si conceptul scutului antiracheta.

Totusi, el sustine in continuare - in ciuda numeroaselor nivele de comunicare - necesitatea unei explicatii date liderilor politici de la Chisinau direct de un reprezentant al Romaniei: Un dialog in format de patru cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Chisinau, de o ora-doua-trei, de intrebari si raspunsuri ar permite o clarificare a acestei situatii.

Intrebat daca este de acord cu o opinie aparuta la Chisinau potrivit careia amplasarea scutului antiracheta in Romania ar putea perturba chestiunea transnistreana, presedintele PDM a aratat ca nu exista o legatura directa, insa situatia a fost folosita de liderul separatist de la Tiraspol pentru a face anumite declaratii ce au suscitat emotie in Moldova.

Ce limba vorbeste Marian Lupu: romana sau moldoveneasca?

Intrebat daca ar putea lipsi mentionarea din Constitutie a limbii, Lupu crede ca trebuie gasita o "formula inteligenta" in acest sens.

Conceptul de moldovenism  - de existenta a unei limbi moldovenesti si a unei natiuni moldovenesti distincte de cea romana - este categoric respins de autoritatile de la Bucuresti. Ultimul care a reiterat aceasta pozitie a fost ministrul de externe roman, Teodor Baconschi, la sfarsitul lunii ianuarie.

Referendum sau anticipate la Chisinau si sugestia europenilor

Presedintele PDM a recunoscut ca anticipatele aduc cu sine riscul destramarii AIE, "pentru ca fiecare partid isi cauta de treaba si insi incepe propria campanie".

Serafim Urecheam, liderul Aliantei Moldova Noastra, parte a AIE, a avansat ideea ca Alianta sa mearga ca un bloc politic in alegerile anticipate. Marian Lupu pare mai degraba opus unei astfel de idei, avand in vedere diferentele majore intre partidele componente ale AIE: Sa mergem ca un bloc e o idee care cere o examinare minutioasa si atenta. (...) Suntem diferiti ca ideologie, ca segmente electorale. Cum poate un partid care pledeaza pentru neutralitatea tarii sa vina intr-un bloc cu un partid care pledeaza pentru aderarea tarii la NATO? (...) Un asemenea bloc ar putea produce confuzii electoratului. Iata de ce eu cred ca toata atentia trebuie concentrata spre un alt subiect: unde merge, ce facem, va fi posibil referendumul sau nu?

Despre iesirea din criza

Criza, constitutionala, criza politica, noi le avem pe ambele, crede Marian Lupu. Criza constitutionala fiindca mecanismele prevazute in constitutie au facut ca din cele 8 incercari de alegere a sefului statului din 2000 pana acum doar doua sa fie incununate de succes, celelalte au picat. Criza politica pentru ca in societate exista sentimentul unui exercitiu politic nefinalizat. Oamenii de rand au acest sentiment ca ceva nu s-a incheiat, ca procesul s-a oprit pe la mijloc. Investitorii  - care ar fi vrut sa investeasca aici - nu o fac asteptand sa vada incotro o va apuca tara.

Nu sunt obsedat de functia de presedinte, nu am aceasta idee fixa, e important pentru un politician sa fie intr-o pozitie in care sa poata influenta politica interna si externa a tarii. Aceasta poarte fi cea de presedinte al parlamentului sau de prim ministru. (...) Imi doresc doar ca PDM sa aiba un cuvant greu si o influenta importnata asupra afacerilor interne si externe ale R. Moldova.

Intrebat daca s-ar simti tradat daca un alt lider din Alianta pentru Integrare Europeana i-ar deveni contracandidat in alegerile prezidentiale, Marian Lupu a spus ca depinde de situatie, de mentinerea AIE sau un nou protocol intre paartidele politice din Moldova.

Sursa: HotNews.ro