Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
24.03.2010

Festivalul "Zilele Basarabiei" la Bucureşti, Timişoara şi Chişinău

Festivalul "Zilele Basarabiei", manifestare reunind o serie de evenimente culturale dedicate aniversării a 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România, se va desfăşura, în perioada 26-28 martie, la Bucureşti, Timişoara şi Chişinău.

Potrivit Biroului de Presă al Institutului Cultural Român (ICR), la această ediţie Organizaţia Studenţilor Basarabeni (OSB) în parteneriat cu ICR, prin Direcţia Români din Afara Ţării, se numără printre organizatorii manifestărilor, care vor fi realizate cu sprijinul unor parteneri locali.

Cea de-a III-a ediţie a festivalului din Bucureşti începe vineri, la Casa Studenţilor, cu o serie de dezbateri şi "Dialoguri DeOSBite", la care vor participa personalităţi de marcă ale vieţii politice şi culturale din România şi Basarabia, discuţiile vizând relaţiile româno-române în contextul prezent.

Sâmbătă, la Cernica, reprezentanţii OSB Bucureşti vor aduce un omagiu artizanilor unirii Basarabiei cu ţara şi vor depune coroane de flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la cimitirul Mănăstirii: Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. În cimitirul din Cernica va avea loc şi o slujbă de pomenire oficiată de Părintele basarabean Paisie.

Aniversarea unirii va continua în seara aceleiaşi zile cu un concert extraordinar susţinut în club JukeBox din capitală de câteva trupe foarte populare din Basarabia: "Alternosfera", "Gândul Mâţei", "Snails", "Cătălin Josan", "Leya", "Serge".

În ultima zi a festivalului, duminică, participanţii sunt invitaţi la o proiecţie de filme româneşti, la Muzeul Literaturii Române, urmată de o seară tradiţională românească.

Acţiunile culturale programate la Timişoara, unde festivalul a ajuns la cea de-a X-a ediţie, se vor desfăşura începând de vineri, până duminică, în diferite centre din Timişoara, în program figurând nume sonore ale muzicii româneşti: Nicolae Furdui Iancu, Grigore Leşe, precum şi "Paralela 47" şi "Satori" - trupe din Republica Moldova care vor urca pe aceeaşi scenă cu legendara formaţie IRIS.

De asemenea, trei companii de teatru din Chişinău - Centrul de Arte Coliseum, Teatrul Municipal al Unui Actor şi Clubul Experimental de Teatru "Taine" - vor evolua pe scenele din Timişoara, oferind publicului ocazia de a cunoaşte teatrul românesc de dincolo de Prut.

Din program nu vor lipsi dezbaterile, lansările de carte, expoziţiile de pictură şi fotografie.

La Chişinău, sâmbătă seara, maestrul Tudor Gheorghe va susţine, în premieră, la Filarmonica Naţionala "Serghei Lunchevici", concertul intitulat "În căutarea dorului pierdut". AGERPRES

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus