Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.03.2010

Asistenţă pentru Moldova pentru anii 2011-2013 în valoare de 1,936 mlrd. Euro

Asistenţă pentru Moldova pentru anii 2011-2013 în valoare de 1,936 mlrd. Euro

Guvernul Republicii Moldova şi partenerii de dezvoltare au semnat astăzi la Bruxelles Programul de asistenţă pentru Moldova pentru anii 2011-2013 în valoare de 1,936 mlrd. Euro (2,6 mlrd. dolari SUA)

Documentul a fost semnat de către Prim-ministrul Vlad Filat şi Stefan Fule, Comisar UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate.

Programul de asistenţă pentru Moldova pentru anii 2011-2013 a fost semnat ca urmare a lucrărilor Şedinţei Grupului Consultativ - Forumul „Parteneriat pentru Moldova", co-prezidată şi găzduită de Comisia Europeană şi Banca Mondială şi la care au participat  32 de instituţii bilaterale şi 10 organizaţii multilaterale de dezvoltare.

Discuţiile au fost axate pe patru domenii generale: (1) priorităţile strategice şi agenda de reformă politică a Guvernului; (2) situaţia macroeconomică şi programul Guvernului de promovare a reformelor economice structurale şi a celor sociale; (3) necesităţile de asistenţă externă şi strategiile pentru a spori eficacitatea acestei asistenţe; (4) răspunsul din partea comunităţii donatoare.

Reprezentanţii Guvernului au informat comunitatea internaţională despre progresele înregistrate pînă în prezent în vederea promovării reformelor politice, economice şi sociale.

Guvernul şi-a reafirmat poziţia precum că integrarea europeană reprezintă prioritatea sa de bază, iar cea mai eficientă cale pentru modernizarea politică, economică şi socială a ţării este implementarea reformelor care ar conduce ţara pe calea integrării europene.

În alocuţiunea sa, rostită la finalul Reuniunii, Prim-ministrul Vlad FILAT a menţionat că dezbaterile au fost constructive şi au generat idei pentru proiectele viitoare.

„Sînt convins ca toţi colegii mei pleacă de aici cu mult optimism în ceea ce priveşte viitorul ţării noastre. Ne întoarcem acasă şi cu o mai mare responsabilitate, vrem să vă demonstrăm prin fapte ca avem o guvernare eficientă, transparentă, orientată spre nevoile oamenilor", a menţionat Premierul.

Vlad Filat a spus că discuţiile de azi au demonstrat încă o dată cît de mult ne putem baza pe sprijinul partenerilor în demersul de a relansa Moldova. „Şi aici nu mă refer doar la sprijinul financiar, ci şi la consultanta pe care ne-o acordaţi. Şi aş vrea să punctez aici excelenta comunicare pe care o am cu ambasadorii ţărilor Dumneavoastră la Chişinau, cu organizaţiile internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră", a precizat Prim-ministrul.

Premierul s-a arătat convins de faptul că, în cel mai scurt timp partenerii de dezvoltare vor fi mîndri ca s-au alăturat Republicii Moldova în procesul ei de reformare, de modernizare, iar cetăţenii noştri vor fi mîndri că ţara lor nu mai este izolată pe scena internaţională.

„Încă o dată, vreau să vă mulţumesc tuturor, şi îndeosebi Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, pentru organizarea acestui eveniment. De asemenea, vreau să exprim gratitudine partenerilor noştri de dezvoltare", a menţionat Prim-ministrul în finalul alocuţiunii sale.

Martin Raiser, Director Regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Belarus şi  Moldova, a menţionat că, conducerea Moldovei conştientizează că pentru asigurarea prosperităţii vor fi necesare acţiuni susţinute şi de durată.

„Însă, autorităţile deja au demonstrat prin acţiuni decisive că s-au angajat ferm pe calea liberalizării economiei, combaterii corupţiei, reformării sectorului judiciar şi asigurării unei guvernări bune în sectorul public. Această viziune ambiţioasă merită sprijinul internaţional", a declarat Martin Raiser.

Stefan Fule, Comisar UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, a menţionat că UE susţine plenar programul Guvernului "Relansăm Moldova".

„Pentru Uniunea Europeană, Moldova este mai mult decît un vecin. Moldova este un partener apropiat cu care noi colaborăm pentru ca această regiune din vecinătatea UE să fie mai stabilă şi mai prosperă. Stabilitatea la frontiera UE, de asemenea, ar aduce stabilitate şi pentru UE", a spus Comisarul.

Cei trei oficiali au susţinut şi o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au arătat satisfăcuţi de rezultatele reuniunii de astăzi, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus