Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.03.2010

Moldova, condamnată la CEDO


La nouă ani de la moartea suspectă a unui tânăr soldat, găsit spânzurat într-un copac, Republica Moldova a fost condamnată, astăzi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a anchetat suficient decesul, scrie AFP.

CEDO a dat dreptate mamei soldatului, Svetlana Iorga, în vârstă de 52 de ani, care şi-a pierdut fiul în 2001, când acesta îşi făcea stagiul militar.

Soldatul a dispărut din unitate în iunie 2001. Şase luni mai târziu a fost găsit un cadavru într-un copac din apropierea unităţii, iar anchetatorii au susţinut că este soldatul dispărut.

Parchetul militar a concluzionat că este vorba de o sinucidere, iar ancheta a fost închisă în 2004. Mama soldatului crede, însă, că fiul ei a fost ucis şi că autorităţile încearcă să muşamalizeze situaţia.

Până la finalizarea anchetei, presa a scris că un general are amănunte despre moartea soldatului, dar anchetatorii au ignorat informaţiile, critică CEDO.

De asemenea, judecătorii europeni au atras atenţia că autopsia s-a făcut la şase luni de la descoperirea cadavrului.

Decizia curţii a fost că mama soldatului a fost privată de posibilitatea de a contesta în faţa justiţiei evoluţia anchetei, fiind astfel încălcat articolul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. CEDO a decis că ea trebuie să primească daune morale în valoare de 12.000 de euro. (EVS)

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus