Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.03.2010

Preţul gazelor livrate de Gazprom ar putea să crească cu 8-10% de la 1 aprilie

Preţul gazelor livrate de Gazprom ar putea să crească cu 8-10% de la 1 aprilie

Preţul gazelor naturale livrate de Gazprom ar putea să crească, de la 1 aprilie, cu circa 8-10% şi depăşi valoarea de 250 USD per mia de metri cub de gaze. Creşterea este determinată în special de un preţ mediu mai mare pentru petrol şi derivatele sale în ultimele nouă luni. Calculele preliminare arată că faţă de perioada precedentă luată în calcul, preţul petrolului a fost în ultimele nouă luni cu 8-9% mai mare.

Victor Parlicov, director general al Agenţiei naţionale pentru Reglementare în Energetică, a declarat pentru ECONOMIST că preţul la gaze naturale pentru trimestrul II al anului 2010 se preconizează a fi cu circa 20 dolari mai mare ca pentru trimestrul I. Preţul de bază va fi de circa 247 USD, dar luând în consideraţie puterea calorică, care în ultimele perioade este stabil mai mare ca cea din GOST, calculele prealabile arată că preţul va fi de aproximativ 253.5 USD per mia de metri cubi.
Directul general al ANRE a precizat că acestea sunt calcule prealabile.

Preţul real al gazelor naturale începând cu 1 aprilie, va fi cunoscut abia peste trei săptămâni.
E puţin probabil ca această scumpire să determine o revizuire a tarifelor, chiar dacă Moldovagaz se plânge că a acumulat noi pierderi şi datorii din cauza deprecierii leului.

Ultima dată, gazele naturale s-au scumpit la 1 ianuarie 2010, când preţul pentru o mie de metri cubi de gaze s-a majorat cu 20%, de la 192 USD până la circa 233 USD. Potrivit unui acord semnat cu întreprinderea rusă Gazprom, costul gazelor este recalculat trimestrial, în funcţie de evoluţia preţurilor la produsele petroliere pentru o perioadă de nouă luni până la data intrării în vigoare a noului preţ şi preţul mediu european la gazele naturale. 


Valeriu Lazăr: Există premise ca tariful să nu fie modificat
"Cred că în maximum zece zile vom avea  estimările cu privire la preţurile  la gazele naturale pentru trimestrul doi",  a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi Comerţului.

Viceprim-ministrul a spus că speră foarte mult "sau să nu avem o majorare, sau să avem o majorare simbolică". "Pentru mine este foarte important ca această majorare să nu ducă la devieri financiare negative mai mari de trei la sută  în raport cu cele  existente, ca operatorii să nu ceară majorarea tarifelor. Eu cred că există premise ca tariful să nu fie modificat", a mai declarat Valeriu Lazăr. (ECONOMIST)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus