Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.03.2010

Mihai Ghimpu a solicitat Guvernului desecretizarea, in regim de urgenta, a unui sir de documente de arhiva

Mihai Ghimpu a solicitat Guvernului desecretizarea, in regim de urgenta, a unui sir de documente de arhiva

Preşedintele interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu a solicitat prim-ministrului Vlad Filat desecretizarea, în regim de urgenţă, a mai multor documente de arhivă din anii 1940-1991 ale fostului partid comunist al Moldovei, care urmează a fi studiate şi analizate de Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R.Moldova.

De menţionat că comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat, creată prin Hotărârea Guvernului din 26 noiembrie 2009, la şedinţa din 8 februarie 2010, la solicitarea şefului statului, a decis desecretizarea unor documente din fondurile arhivistice din perioada sovietică (anii 1974-1984). Acest lucru a permis Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova să efectueze un studiu mai profund în materie. De asemenea, o mare parte din dosarele arhivistice nu sunt desecretizate deocamdată, fiind limitată posibilitatea membrilor comisiei prezidenţiale de a studia materialele.

Totodată, Preşedintele Mihai Ghimpu a adresat o solicitare similară şi ministrului afacerilor interne Victor Catan.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 14 ianuarie 2010, are drept scop elaborarea şi prezentarea, pâna la 1 iunie 2010, a unui studiu şi a unui raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus