Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2010

Situaţia din R.Moldova pe agenda reuniunii Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei

La Paris a avut loc astăzi reuniunea Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, la care a fost discutată situaţia din Republica Moldova, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

Ana Guţu, şefa delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la APCE, a prezentat situaţia politică actuală din Republica Moldova, realizările conducerii de coaliţie şi a venit cu detalii vizavi de intenţia Alianţei pentru Integrare Europeană de a organiza un referendum pentru adoptarea unei Constituţii în redacţie nouă.

Raportorii pentru Republica Moldova, Josette Durrieu şi Egidius Vareikis, au prezentat membrilor comisiei obiectivele şi concluziile misiunilor în ţara moastră, constatând că în Republica Moldova există criză constituţională, dar ea este bine gestionată: parlamentul, guvernul, şi alte instituţii ale statului funcţionează în regim normal. Deputatul Ana Guţu a răspuns la întrebările raportorilor şi membrilor comisiei referitor la reforma constituţională, la situaţia mass-media în Republica Moldova, la refuzul membrilor fracţiunii PCRM de a participa la reuniunea Comisiei de monitorizare.

Serghei Golovatîi, membru al Comisiei de la Veneţia, a adus la cunoştinţa celor prezenţi decizia adoptată de Comisia de la Veneţia în şedinta plenară din 12-13 martie în baza interpretării articolelor 78 şi 83 din Constituţia Republicii Moldova, interpretare făcută la solicitarea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova. El a vorbit despre autoritatea acestei decizii şi necesitatea respectării ei de către actuala coaliţie de guvernământ din Republica Moldova. Ana Guţu a dezminţit informaţia potrivit căreia reprezentanţilor PCRM li s-a refuzat dreptul de a participa la reuniunea Comisiei de monitorizare, precizând că, de fapt, reprezentanţii PCRM din delegaţia la APCE au refuzat categoric să vină la şedinţa Comisiei. Totodată, reprezentantul Marii Britanii M. Hancock şi reprezentantul României Adrian Năstase au susţinut ideea Alianţei pentru Integrare Europeană de adoptare a unei noi Constituţii prin referendum, aceasta fiind, "o cale eminamente democratică" în luarea deciziilor importante pentru o naţiune. M. Hancock a dezaprobat vehement poziţia PCRM de a boicota şedinţele Parlamentului şi de a promova o propagandă anti-referendum în rândul populaţiei. O atare atitudine, a spus oficialul european, contravine normelor democraţiei şi demonstrează lipsa de responsabilitate a unui partid politic.

Josette Durrieu a apreciat, în urma audierii argumentelor deputatului Ana Guţu, maturitatea politică a discursului reprezentantului majorităţii parlamentare actuale şi a solicitat Comisiei de monitorizare aprobarea unei misiuni de documentare în Republica Moldova pentru începutul lunii aprilie. La sesiunea din aprilie a APCE Republica Moldova nu va fi audiată în vederea monitorizării funcţionalităţii instituţiilor democratice. Chestiunea în cauză va fi transferată pentru luna septembrie.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus