Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2010

Mihai Ghimpu a avut o întrevederea cu Şeful Misiunii OSCE în R.Moldova

Mihai Ghimpu a avut o întrevederea cu Şeful Misiunii OSCE în R.Moldova

Reîntregirea statului constituie o prioritate pentru actuala conducere a Republicii Moldova şi, în acest sens, vom continua eforturile, pe plan intern şi extern, în vederea soluţionării politice definitive a conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în limitele hotarelor internaţional recunoscute, a afirmat Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, la întrevederea cu Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Philip N. Remler. Preşedintele a reiterat poziţia principială a conducerii de la Chişinău privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiune într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă în aceste procese a partenerilor noştri externi, a estimat Mihai Ghimpu.

În context, Preşedintele Mihai Ghimpu a apreciat rolul OSCE şi a misiunii sale în Moldova în calitate de mediator şi partener de încredere în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, subliniind că OSCE rămâne a fi un for important de dialog în eforturile de reintegrare a statului nostru.

Ambasadorul Philip N. Remler a spus, la rândul său, că OSCE va acorda şi în continuare tot sprijinul autorităţilor de la Chişină în vederea reluării în deplină măsură a negocierilor în formatul 5+2 pentru identificarea unei soluţii viabile în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. În acest context se înscrie preconizata vizită la Chişinău a ministrului Afacerilor externe al Kazahstanului Kanat Saudabaev, Preşedinte în exerciţiu al OSCE.

În cadrul dialogului au mai fost abordate aspecte privind situaţia social-politică din Republica Moldova.

La întrevedere a participat Mihai Bălan, consilier prezidenţial în probleme de politică externă şi integrare europeană, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus