Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.03.2010

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, in discutie online: "Neutralitatea nu ne ofera nimic bun, pentru ca pe teritoriul tarii se afla o armata straina. Federatia rusa nu respecta acesta prevedere"

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, in discutie online:

Neutralitatea Republicii Moldova nu ofera nimic bun atit timp cit pe teritoriul tarii stationeaza forte armate rusesti, a spus Mihai Ghimpu, presedintele interimar, in timpul unei intilniri online cu cititorii HotNews.ro. Vezi in articol ce a declarat Ghimpu despre limba oficiala din Moldova, despre nevoia de investitii si relatiile cu Romania.

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:

Întrebarea nr. 1 Ciprian

Daca am retinut bine, ministrul de externe rus a cerut recent Republicii Moloiva sa aleaga intre UE si CSI.
Daca informatia este corecta, va rog sa comentati subiectul.

Mihai Ghimpu

Nu am cunostinte despre o astfel de cerinta.

Întrebarea nr. 2 daria

Ce s-a intamplat cu scopul:schimbarea constituiei???
Si cand v-a avea Republica Moldova un presedinte numit oficial in funtie?

Mihai Ghimpu

Decizia finala nu este inca adoptata, analizam avizul Comisiei de la Venetia, ramane sa vad, ca presedinte interimar si presedinte al Parlamentului ce a urmarit Comisia de elaborare a Constitutiei cand a cerut avizul comisiei de la V enetia.

Întrebarea nr. 3 cristian

Domnule Presedinte
Ce credeti ca ne-a despartit si ce ne desparte si in acest moment?
Stim cu totii ce ne uneste
Multumesc

Mihai Ghimpu

Ne-au despartit interesele imperiale. Si ne despart si in acest moment consecintele ocupatiei. Realitatea este ca exista documentul de la Helsinki si trebuie sa tinem cont de el. Totul este la voia cetatenilor si a timpului.

Întrebarea nr. 4 buncrestin

Domnule Ghimpu,
Sunt convins ca sunteti constient de faptul ca integrarea in NATO a fost o conditie nescrisa, dar obligatorie pentru Romania, pentru a putea intra in Uniunea Europeana. Credeti cu adevarat ca o Moldova care se vrea in Europa isi va putea mentine statutul de neutralitate? Ce garantii de securitate poate oferi Moldova Europei?
Multumesc

Mihai Ghimpu

Neutralitatea Moldovei este o prevedere constitutionala, cred ca a fost intentionat promovata de cercuri interesate in acesta problema, ramane la discretia cetatenilor si a timpului. Aceasta neutralitate nu ne ofera nimic bun, pentru ca pe teritoriul tarii se afla o armata straina. Federatia rusa nu respecta acesta prevedere.

Întrebarea nr. 5 Jean Valjean

Cand si cum puteti deveni presedinte cu drepturi depline? Credeti ca daca ar fi alegeri exista sansa sa revina la conducere un presedinte comunist?

Mihai Ghimpu

Nu vreau sa devin presedinte cu drepturi depline, eu sunt un om al echipei si odata ce ne-am inteles la formarea Aliantei ca presedinte va deveni dl. Lupu, asa ramane. Nu cred ca exista riscul ca in fruntea republicii sa vina un presedinte comunist.

Întrebarea nr. 6 Dr Markus Sorin

Sunt directorul unui Centru Medical si doresc sa angajez medici specialisti din Republica Moldova,dar in prezent nu am voie deoarece nu le este recunoscuta specializarea. Cum vedeti in viitor,Domnule Presedinte accesul medicilor Dvs la angajari in Romania?

Mihai Ghimpu

Nu este vorba doar despre recunoasterea specializarii, trebuie sa fie si cetatean roman ca sa poata fi angajat. Despre recunoasterea diplomelor am vorbit si cu presedintele Basescu si acum Ministerul Educatiei se ocupa de aceasta chestiune.

Întrebarea nr. 7 benu

1. Domnule Mihai Ghimpu care considerati ca este solutia politica si juridica pentru Transnistria care sa multumeasca pe cat posibil toate partile implicate, stiu ca este imposibil sa fie toate partile impacate dar care considerati ca ar fi compromisul necesar care ar da o rezolvare situatiei actuale?

Mihai Ghimpu

Cred ca solutia ar fi ca Federatia rusa se se impace si sa se multumeasca cu situatia ca a avut acest panant 100 de ani si acum sa ni-l dea noua inapoi.

Întrebarea nr. 8 Octavian Antonie

Presedintele Traian Basescu a declarat ca unirea Republicci Moldova cu Romania se va face prin integrarea Moldovei in Uniunea Europeana, perspectiva destul de indepartata. Daca cetatenii celor doua state isi doresc Unirea cu adevarat, de ce ea nu s-ar putea realiza mai devreme?

Mihai Ghimpu

Dl. presedinte Basescu a avut in vedere ca devenind membru al UE dispar hotarele dintre noi si vom fi impreuna in UE. Da, sunt de acord, ea s-ar putea realiza mai devreme daca cetatenii vor. Cetateanul este puterea suprema si intr-o democratie nu poti respinge votul lor. eu cred ca ne trebuie timp si pentru integrarea R. Moldova in UE si pentru ca cetatenii R. Moldova sa inteleaga ce s-a intamplat cu ei, cine sunt ei, ce limba vorbesc. Important este ca cei care se afla la putere sa nu manipuleze, ci sa informeze corect cetateanul si sa lase la discretia lui o astfel de decizie. Asta este, de fapt, democratia.

Întrebarea nr. 9 Mihai

Domnule Presedinte,
1)Teodor Baconschi a afirmat urmatoarele "Din discuţiile cu partenerii noştri de la Chişinău nu a rezultat ca problema Unirii cu România ar fi de actualitate, nici pentru elita şi nici pentru cea mai mare parte a cetăţenilor Republicii Moldova."

As putea deduce ca Unirea este insa un subiect de actualitate pentru elita din Romania, insa partenerii de la Chisinau nu sunt gata.

Dvs cum comentati?

2) Ce veti face pe 27 martie? Mergeti la concertul lui Tudor Gheorge?

Mihai Ghimpu

Este un punct de vedere al dlui. Baconschi, sunt unii oameni pentru unire, altii impotriva. e dreptul fiecarui cetatean sa considere in felul sau solutionarea unei anumite probleme. cel mai important este ca cei care au promovat politica moldovenismului sa nu speculeze si in continuare ca atunci cand vorbim de romani si limba romana asta inseamna unirea cu Romania.
Draga Mihai, as intelege ce spui daca ai fi fost 100 de ani sub imeriul tarist si apoi sovietic. Vedeam atunci daca ar fi fost gata sau nu. Cu o masinarie atat de puternica, dupa ce au avut loc foamete, gulaguri, colectivizare, oamenii tin la plugul rosu.

Mihai Ghimpu

Mi-e cam frica sa merg pe strada pe 27 martie pentru ca in 2007 am fost retinut de pe strada si dus la comisariatul de politie, impreuna cu un grup de tineri si cu primarul Dorin Chirtoaca. Vom vedea, imi place foarte mult Tudor Gheorghe.

Întrebarea nr. 10 sergiu

Procesul de facilitare a cetateniei este jalnic... De ce nu se pot depune dosarele prin mandatari, asa cum este prevazut in legea cetateniei din 1991, nu prin O.U.G din 5 februarie 2010? Ca persoana sa-si depuna dosarul la Iasi, Galati, Suceava, Cluj, Bucuresti au nevoie de viza, ceea ce practic este imposibil de obtinut. In concluzie, am ajuns in punctul de unde am pornit: procesul de obtinere a cetateniei este nul!!!

Mihai Ghimpu

Este o problema aici. autoritatile romane trebuie sa o gandeasca, oferirea dreptului nu e de-ajuns, e nevoie si de mecanism.

Întrebarea nr. 11 florin

1. Cum vedeti dumneavoastra procedurile actuale de obtinere a permisului de mic trafic precum si cea a vizei de calatorie in Romania pentru cetatenii RM. Ce masuri concrete privind facilitarea libertatii de circulatie a cetatenilor RM la granita cu Romania(si UE) aveti in vedere si ati discutat cu oficialitatile de la Bucuresti ?
2. Referitor la proiectul de modificare a constitutiei RM: care sunt punctele la care membrii actualei coalitii guvermanentale - AIE au cazut déjà de acord si care sunt (inca) in divergenta ?
3. Cum vedeti dumneavoastra solutionarea problemei transnistrene, prezenta armata straina/ruseasca pe teritoriul RM, actualitatea statutului de neutralitate a RM? Asta si in perspectiva procesului de intregrare europeana a RM.

Cu simpatie,
va multumesc

PS: Poate ca gresesc, dar va prefer pe dumneavoastra ca presedinte interimar al RM, unui presedinte ales de tip "moldovenist-antiroman" ca cei precedenti si ca ...Marian Lupu.

Mihai Ghimpu

1. nu intotdeauna un document rezolva din start problema. acest lucru l-am vazut, inseamna ca trebuie modificat pentru a nu fi probleme, odata ce am semnat acest acord si am promis ca cetatenii se vor folosi de acest acord de mic trafic de frontiera. Adoptarea nu e de-ajuns, el trebuie sa functioneze. Acum sunt mici bariere, dar cred ca vor fi rezolvate.

2. am solicitat sustinere la intalnirea cu presedintele Basescu, pentru ca Romania sa sprijine R. Moldova la Bruxelles, in obtinerea dreptului de a circula liber in Europa. Este o mare problema pentru noi, avem parinti plecati peste hotare care nu si-au vazut copiii de ani de zile si invers si cred ca in numele acestor copii trebuie sa obtinem acest statut de circulatie libera in spatiul Schengen, pana cand devenim membru al UE.

3. sunt cateva articole cheie - e vorba de limba romana, e momentul acum sa obtinem asta in constitutie sau sa obtinem depasirea crizei constitutionale. cred ca vom gasi varianta potrivita. pentru mine la etapa actuala e important ca constitutia sa nu prevada limba pe care a inventat-o URSS, impreuna cu Stalin. noi avem declaratia de independenta care consemneaza limba oficiala si faptul ca revenim la grafia latina si la limba oficiala romana.
ramane sa vedem republica prezidentiala sau parlamentara. in rest celelalte articole sunt si trebuie sa fie in conformitate cu standardele europene.

cea mai grea problema este Transnistria pentru integrarea in UE, pentru ca nu depinde numai de noi. sper ca vom gasi solutia. trebuie o sustinere mai mare din aprtea UE, a UCrainei, care cred ca trebuie sa fie si ea cointeresata in solutionare, pentru ca este o problema si pentru integritatea Ucrainei in viitor. restul reformelor tin de noi si le putem rezolva.

multumesc pentru apreciere, dar scopul luptei mele politice n-a fost obtinerea unei functii sau functia cea mai inalta din stat. scopul meu a fost si ramane readucerea pe acest multpatimit pamant a adevarului, dreptatii si libertatii.

Mihai Ghimpu

sigur ca fara functie nu poti face asta, dar cea de presedinte al Parlamentului este de-ajuns

Întrebarea nr. 12 mihai

1.În Basarabia aveți moldoveni români,care așteaptă ajutor mai ales economic dela România și aveți moldoveni ruși,care așteaptă ajutor multilateral dela Rusia.Nu credeți că aceasta este prima dvs.dificultate,în lupta pentru promovarea "românismului" în Basarabia?
2.Dacă românii din Basarabia ar fi dorit cu hotărîre apropierea de România,ar mai fi câștigat puterea comuniștii lui Voronin pentru atâta vreme?
3.Cum veți reuși,prin forțe proprii,să introduceți rușii,găgăuzii,ucrainenii dvs.în UE,când ei privesc tot timpul spre Rusia?

Mihai Ghimpu

niciodata nu m-am gandit ca lupta pentru idealul nostru trebuie sa fie impotriva cuiva sau sa multumeasca pe cineva. Romania e cointeresata sa sustina romanii de pretutindeni, Rusia pe cei rusi, toate statele isi apara cetatenii. problema e ca unii speculeaza cu apararea drepturilor cetatenilor si asta se vede cu ochiul liber.

nu e adevarat, avem rusi, ucraineni care nu vad nimic rau in integrarea in UE, iar sondajele arata ca 70% din populatie este pentru integrarea in UE si in procentul asta intre si ei.

Întrebarea nr. 13 Ciprian

Domnule Presedinte,

1. In perspectiva planificatelor schimbari din Constitutia Republicii Moldova, considerati negociabila nemodificarea articolului prin care se metinoneaza limba de stat?
2. Considerati ca recunoastera adevarului in Constitutie (limba romana, limba vorbita in tara dvs. asa cum a fost mentionata si in declaratia de independenta) ar duce la divizarea societatii? Nu este societatea deja divizata de criza identitara promovata de PCRM si fostii lor aliati?
3. Am apreciat curajul celor 3 partide care impotriva presiunilor facute de PCRM nu au votat anul trecut pentru candidata Greceanii si in modul acesta au reusit sa provoace alegeri anticipate. Considerati ca odata ajunsa la putere, AIE si-a pierdut din curaj si nu mai doreste sa-si promoveze propriile valori si promisiuni din campania electorala (gen recunoasterea adevarului lingvistic si istoric)?
4. Fara schimbarea articolului din Constitutie care face referire la limba de stat, multi din cei care au votat in iulie cu partidele din AIE, vor vota impotriva celorlalte schimbari (indiferent care vor fi alea). Pe de alta parte, pe baza declaratiilor recente, PCRM nu va acceptat nici un compromis, indiferent daca noua Constitutie va mentiona romana, rusa sau altceva drept limba de stat. Credeti ca veti avea succes in revizuirea Constitutiei daca umblati cu jumatati de masura?

Mihai Ghimpu

in ultima perioada Consiliul Europei promoveaza o politica de a nu avea o norma lingvistica. daca la noi considera unii ca e romana, altii moldoveneasca, mai bine nu mai scriem nimic. avem presedinti care spuneau ca limba e moldoveneasca, acum fiind fosti presedinti spun ca e limba romana. deci lucrurile se schimba. cea mai grea reforma e reforma mentalitatii.

eu sunt primul presedinte care spune ca voieste limba romana si nu stiu daca vor mai veni dupa mine altii prea curand ca sa zica asta. nu e vorba de curaj, dar nu vreau sa fac politica pe istoria noastra, pe identitatea noastra. ele trebuie sa fie in afara politicii. trebuie sa castigi capital politic din altceva.

se discuta prea mult asta, acum cred ca trebuie sa rezolvam problema economiei.

Întrebarea nr. 14 stefan

Domnule Presedinte,

Intrebarea mea in ceea ce va priveste se refera la potentialul economic al Moldovei. Puteti identifica domeniile de avantaj comparativ in Moldova, fata de Romania si de restul Europei centrale si de Est?

Mai mult decat atat, care sunt zonele de dezvoltare economica pe care le considerati prioritare?

va multumesc anticipat pentru raspunsuri

Mihai Ghimpu

bogatia noastra sunt viile si vinul. ceea ce este putin pentru astazi. fiind in vizita in Marea Britanie, in discutii cu autoritatile locale din diferite zone am inteles ca englezii au constientizat ca e mai bine sa vinzi pamant sau sa il dai in arenda unor concerne mari decat sa cresti vite cornute sau rosii struguri. si asta cred ca e un plus pentru R. Moldova, daca ar veni la noi investitii, noi ne aflam intre est si vest. ar fi foarte bine daca ar veni la noi corporatii mari, pentru ca pamantul n-a dat niciodata venituri mari, decat in cazul unor intreprinderi mari. i-ar ajuta faptul ca suntem aproape de piata Federatiei Ruse.

R. Moldova are nevoie de capital strain, capital european, pentru ca face parte asta deja din programul de itengrare europeana. pt ca acest capital strain functioneaza la standardele pe care vrem noi sa le avem si le solicita UE. (HotNews.ro )

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus