Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.03.2010

Decret prezidential

Mihai Ghimpu a semnat decretul privind conferirea medaliei jubiliare comune „65 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei în anii 1941-1945".

Potrivit decretului medalia va fi conferită veteranilor Războiului al Doilea Mondial şi persoanelor care au muncit în spatele frontului - cetăţeni ai Republicii Moldova, conform Regulamentului privind procedura de conferire a medaliei.

Potrivit acestui Regulament, aprobat prin acelaşi decret prezidenţial, medalia jubiliară comună „65 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei în anii 1941-1945" va fi conferită militarilor, asimilaţilor şi angajaţilor civili care au participat, în rândurile Forţelor Armate ale URSS, la acţiunile de luptă pe fronturile Războiului al Doilea Mondial, partizanilor şi participanţilor la mişcarea ilegalistă din perioada menţionată, militarilor şi angajaţilor civili care în perioada războiului şi-au satisfăcut serviciul în Forţele Armate ale URSS, persoanelor care au muncit în spatele frontului, decorate cu ordine şi medalii pentru abnegaţia în muncă manifestată în anii războiului, foştilor deţinuţi minori în lagărele de concentrare, ghetouri şi în alte locuri de detenţie forţată create de fascişti.

Cetăţenii R.Moldova cărora urmează să li se confere medalia vor fi incluşi în liste întocmite de centrele militare teritoriale în a căror rază aceste persoane îşi au domiciliul, în comun cu organele administraţiei publice locale. Aceste liste vor fi aprobate de către persoanele oficiale responsabile de întocmirea lor, se pun de acord cu preşedinţii raioanelor, primarii municipiilor, Guvernatorul UTA Găgăuzia şi se prezintă Ministerului Apărării.

Listele cetăţenilor Republicii Moldova cu domiciliul în state străine, cu excepţia statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente, vor fi întocmite de către ambasadele Republicii Moldova şi vor fi expediate ministerului de externe.

Medalia nu se conferă post-mortem.

Prin decretul prezidenţial a fost aprobat şi modelul legitimaţiei aferente medaliei jubiliare comune, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus