Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.03.2010

Contribuabilii vor primi acces la informaţiile despre contribuţiile lor sociale

Casa Naţională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova (CNAS) şi proiectul USAID|BIZTAR va lansa oficial pe data de 16 martie un serviciu nou pentru contribuabili.

Serviciul, denumit Contul Curent pentru Contribuţii Sociale, este un sistem informaţional on-line care oferă persoanelor asigurate acces rapid prin intermediul internetului la conturile lor curente.

Conform legislaţiei, CNAS este obligat să informeze clienţii săi despre plăţile făcute în favoarea persoanelor asigurate. Pînă în prezent, unicul mod de a obţine această informaţie era prin intermediul poştei, timp de 30 de zile după prezentarea unei cereri în scris. Această metodă este foarte costisitoare, deoarece numărul de persoane asigurate este de peste 1300000 oameni.

Lipsa datelor actualizate despre plăţile sociale este o problemă pentru afaceri şi angajaţii din Moldova. Aceasta creează premise pentru pierderea încrederii angajaţilor în angajatorii lor. Pînă în prezent, angajatul nu putea să verifice dacă angajatorul achita contribuţiile sociale sau contribuţiile de salariu la timp sau dacă achita sume false în favoarea sa, ceea ce este ilegal.

O dată cu lansarea Contului Curent pentru Contribuţiile Sociale, situaţia se va schimba. Fiecare contribuabil poate solicita personal sau prin intermediul angajatorului său o parolă de la CNAS care deschide un acces online securizat la contul său curent. Sistemul oferă informaţii detaliate despre toate contribuţiile pentru fiecare lună şi de la toţi angajatorii din trecut. Iar persoanele asigurate primesc instrucţiuni clare despre ce trebuie să facă cînd detectă că contribuţiile nu sunt achitate corect.

Un lucru important este că companiile cooperează cu CNAS pentru a face parolele disponibile publicului şi pentru a explica cum funcţionează noul sistem.

Această lansare este parte componentă al programului Guvernamental şi al Proiectului USAID|BIZTAR pentru a îmbunătăţi accesul la informaţiile guvernamentale pentru persoanele fizice şi juridice.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus