Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.03.2010

Oamenii de afaceri germani vor investi în economia R.Moldova cu condiţia eliminării unei serii de constrîngeri de ordin adminsitrativ, fiscal, vamal

Posibilităţile de dinamizare a cooperării economice dintre R.Moldova şi Republica Federală Germania  au fost discutate în cadrul întrevederii viceprim-ministrului, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi Julia Kahrl, reprezentanta responsabilă de domeniul afacerilor din cadrul Ambasadei Germaniei în R. Moldova.

În cadrul întrevederii au fost dezbătute trei direcţii prioritare pentru ambele părţi, precum: principalele domenii de cooperare dintre Republica Moldova şi Germania; perspectivele de îmbunătăţire a climatului investiţional din Moldova prin eliminarea constrîngerilor existente; avizarea de către Ministerul Economiei a Acordului între Republica Federală Germania şi Republica Moldova privind cooperarea pentru dezvoltare.

Partea germană a accentuat interesul sporit al oamenilor de afaceri germani de a investi în economia Republicii Moldova, însă cu condiţia eliminării unei serii de constrîngeri de ordin adminsitrativ, fiscal, vamal etc.

Valeriu Lazăr a dat asigurări că Guvernul încă din prima zi a instituirii sale a început munca în această direcţie, deocamdată reuşindu-se eliminarea unui grup de constrîngeri, şi anume cele de ordin legislativ, de la aborgarea unor ordine pînă la elaborarea unor noi legi. Cealaltă grupă de constrîngeri, mai complexă, necesitînd o perioadă mai îndelungată de timp implicînd schimbări structurale masive.

A fost luată decizia remiterii de către Ambasada Germaniei către Ministerul Economiei a Acordului între Republica Federală Germania şi Republica Moldova privind cooperarea pentru dezvoltare, întru realizarea procedurile interne. Acordul, elaborat de către germană are drept viziune simplificarea sistemului de cooperare dintre ţări, stabilind modalitatea şi condiţiile de oferire a asistenţei tehnice şi financiare în scopul dezvoltării economice durabile a Republicii Moldova.

Potrivit serviciului relaţii publice al Ministerului Economiei,  volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Germania, în anul 2009 a înregistrat suma de 327,8 mln.USD, micşorîndu-se cu 23,5% comparativ cu anul 2008. Exportul de mărfuri realizat în anul 2009 a totalizat suma de 75,5 mln. USD, micşorîndu-se cu 18,3 % faţă de 2008. Importul de mărfuri efectuat în anul 2009 în Republica Moldova din Germania a însumat 252,3 mln. USD, înregistrînd o scădere de 30,8 % în raport cu anul 2008.
Conform datelor oficiale, în Republica Moldova activează 166 de întreprinderi cu capital german. Iar conform situaţiei din 1 octombrie 2009, soldul investiţiilor germane alocate, constituie 1715,9 mln. Lei, ceea ce reprezintă 7,1 % din suma totală a investiţiilor străine în economia naţională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus