Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2010

Iurie Leancă şi-a încheiat astăzi turneul diplomatic în statele nordice cu vizita la Stockholm

Potrivit MAEIE, şeful diplomaţiei moldoveneşti s-a întîlnit cu Ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Carl Bildt, şi a purtat discuţii cu Gunilla Carlsson, Ministrul Cooperării pentru Dezvoltare, şi Ewa Bjorling, Ministrul pentru Comerţ, ai ministerului de externe suedez. Totodată, delegaţia moldovenească a dialogat cu membrii Comitetului parlamentar responsabili de politica externă.

În cadrul convorbirilor, Ministrul Iurie Leancă a exprimat mulţumiri autorităţilor suedeze, în special diplomaţiei, pentru susţinerea acordată Moldovei în promovarea aspiraţiilor europene pe durata Preşedinţiei Suediei la Uniunea Europeană. Dezvoltarea cooperării cu Republica Moldova pe dimensiunea comunitară este importantă pentru Guvernul Suediei, inclusiv din perspectiva asigurării implementării adecvate a obiectivelor stabilite în cadrul Parteneriatului Estic, au relevat, la rîndul lor, reprezentanţii executivului suedez.

Părţile au discutat cu interes distinct despre mersul negocierilor dintre Moldova şi Comisia Europeană privind Acordul de Asociere şi componentele sale specifice, analizînd perspectivele de lansare a dialogului privind liberalizarea regimului de vize. În alt context, oficialii suedezi au evidenţiat atenţia sporită pe care o acordă situaţiei politicii interne din Republica Moldova.

Cooperarea bilaterală s-a concentrat pe un şir de subiecte, cu accent pe spectrul comercial-economic. A fost evidenţiat, în acest context, interesul oamenilor de afaceri suedezi de a contribui la identificarea partenerilor de afaceri, cît şi domeniilor de investiţie din ţara noastră. O delegaţie de antreprenori suedezi va vizita Moldova, în luna mai, în acest scop şi va participa, totodată, la Forumul economic organizat la Chişinău.

Tot în luna mai, Guvernul Republicii Moldova şi Oficiul Suedez pentru Asistenţă în Dezvoltare vor demara discuţiile în vederea aprobării Strategiei de Ţară pentru 2011-2013.

Pe parcursul vizitei la Stockholm, ministrul Leancă a ţinut o prelegere la Institutul de Politică Externă privind viitorul Republicii Moldova. Politicieni, diplomaţi şi oameni de ştiinţă din Suedia au participat la seminar.

În mod tradiţional, Viceprim-ministrul s-a întîlnit cu persoane originare din Republica Moldova, care se află în prezent în Suedia.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus