Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.03.2010

Va fi elaborati un Program de stat de relansare a ramurii construcţiilor cu participarea Guvernului

Vlad Filat s-a întîlnit astăzi cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor din ramura construcţiilor. Interlocutorii au discutat despre situaţia din domeniu şi posibilităţile de soluţionare a problemelor existente.

Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au făcut o prezentare a ramurii construcţiilor, menţionînd necesitatea stimulării agenţilor economici din acest domeniu şi creării unui sistem ipotecar atractiv.

Preşedintele Federaţiei patronale „CONDRUMAT", Pavel Caba, a menţionat că se impune selectarea obiectelor de construcţie aproape finisate, în cazul cărora statul ar putea interveni şi contribui la darea lor în exploatare. El a propus elaborarea unui Program de stat de finalizare a imobilelor aflate în construcţie şi a solicitat o conlucrare mai activă din partea instituţiilor statului.

Preşedintele Asociaţiei patronale din construcţii-montaj, Petru PRIPA, a criticat atitudinea fostului minister de resort, accentuînd că asupra agenţilor economici performanţi erau exercitate presiuni. Petru Pripa s-a pronunţat pentru elaborarea unor reguli clare de activitate şi aplicarea unor măsuri în vederea soluţionări problemelor locative ale populaţiei.

Preşedintele Federaţiei „SINDICONS", Victor Talmaci, a spus că, deşi sînt identificate unele măsuri de rezolvare a problemelor existente în ramura construcţiilor, există datorii mari în cea ce priveşte achitarea salariilor angajaţilor.

Prim-ministrul Vlad Filat a subliniat că ştie despre dificultăţile cu care se confruntă ramura construcţiilor şi a chemat partenerii sociali să contribuie împreună la ameliorarea situaţiei.

Premierul a spus că urmează să fie identificate soluţii pentru ca serviciile ipotecare să devină funcţionale în Republica Moldova, iar domeniul construcţiilor să fie unul de perspectivă.

Vlad Filat nu a exclus că statul ar putea interveni în achiziţionarea spaţiului locativ, fapt care ar contribui la rezolvarea problemelor de ordin locativ pentru populaţie şi ar stimula agenţii economici.

„Cel mai haotic domeniu este ramura construcţiilor, de aceea vom veni cu reglementări clare şi intervenţii menite să relanseze acest domeniu important pentru economia naţională şi societate", a spus Vlad Filat.

Premierul a salutat ideea elaborării unui Program de stat de relansare a ramurii construcţiilor, cu participarea Guvernului, partenerilor sociali şi a structurilor bancare, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus