Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.03.2010

La Moscova au avut loc consultări interministeriale moldo-ruse

La Moscova au avut loc consultări interministeriale moldo-ruse

La 9-10 martie, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a întreprins o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia a participat la consultări interministeriale moldo-ruse cu Grigorii Karasin, Secretar de Stat, Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Agenda vizitei a inclus, de asemenea, întrevederi cu vicepreşedintele Consiliului de Securitate Iurii Zubakov, Preşedintele Comisiei Dumei de Stat pentru relaţiile cu statele CSI, Alexei Ostrovskii, şi cu Preşedintele Comitetului Executiv al CSI, Serghei Lebedev. Viceministrul Andrei Popov a dialogat, totodată, cu ambasadorii ţărilor străine acreditate prin cumul în Republica Moldova, cu reşedinţa la Moscova.

Discuţiile cu oficialităţile ruse s-au axat pe un spectru larg de subiecte actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale. Accentul a fost pus pe intensificarea contactelor la diferite nivele, procesul de reglementare a conflictului transnistrean, dinamizarea cooperării în domeniile comercial-economic şi umanitar.

Apreciind dinamica pozitivă a contactelor bilaterale la nivel politic şi au subliniat necesitatea continuării acestora prin realizarea unor vizite reciproce. A fost confirmată, în acest context, disponibilitatea participării Preşedintelui interimar al Republicii Moldova la reuniunea informală a Preşedinţilor statelor membre ale CSI de la Moscova, la 8-9 mai, precum şi a şefului diplomaţiei moldoveneşti la reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe CSI, care va avea loc în capitala rusă, la 26 martie. În contextul contactelor bilaterale la nivel înalt se înscrie şi vizita la Chişinău a Prim-vicepremierului rus Igor Şuvalov, preconizată la finele luni martie.

Un subiect important al consultărilor a ţinut de reglementarea conflictului transnistrean. Părţile au subliniat necesitatea reluării, după o pauză îndelungată, a negocierilor în formatul 5+2. Pornind de la obiectivul sporirii măsurilor de încredere, a fost salutată reluarea recentă a activităţii grupurilor de experţi. În cadrul discuţiilor, interlocutorii ruşi au reconfirmat sprijinul pentru reglementarea viabilă a conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Discuţiile la această temă vor fi continuate în cadrul preconizatei vizite la Moscova a Viceprim-ministrului Victor Osipov.

Potrivit MAEIE, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii privind intensificarea cooperării comercial-economice şi au evocat necesitatea valorificării depline a potenţialului existent. La acest capitol, a fost reiterată solicitarea privind simplificarea accesului plenar al produselor agro-alimentare şi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusă, în corespundere cu deciziile adoptate în cadrul reuniunii Comisiei mixte moldo-ruse pentru colaborarea comercial - economică, care şi-a desfăşurat lucrările la Chişinău.

Cu referire la cooperarea multilaterală în cadrul CSI, s-a evidenţiat interesul ţării noastre faţă de sporirea eficienţei interacţiunii statelor membre în diverse programe şi proiecte, preponderent cu destinaţie economică şi umanitară.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus