Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.03.2010

Finlanda continuă să fie un susţinător al aspiraţiilor europene ale R.Moldova

Potrivit MAEIE, turneul nordic al Viceprim-ministrului Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a început la Helsinki, Finlanda. Agenda a inclus întrevederi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice, mediului de afaceri şi mass-media.

Ministrul de externe moldovean a discutat cu Ministrul pentru Afaceri Europene şi Migraţiune, Astrid Thors, un şir de subiecte cu privire la cooperarea R.Moldova şi Uniunea Europeană. Iurie Leancă a menţionat importanţa negocierilor purtate în prezent de Chişinău şi Bruxelles pe marginea Acordului de Asociere. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a evidenţiat lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi iniţierea discuţiilor asupra unui Acord de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, drept două priorităţi de bază ale Guvernului Republicii Moldova în promovarea dialogului cu UE şi în negocierea Acordului.

Ministrul Thors a asigurat că Finlanda continuă să fie un susţinător al aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, iar un pas concret în acest sens poate fi realizat prin includerea Finlandei în Parteneriatul de Mobilitate.

Perspectivele dezvoltării dialogului moldo-comunitar, cât şi a celui bilateral, au fost discutate la întrevederea cu Ministrul pentru Dezvoltare şi Comerţ, Paavo Vayrynen. Oficialul finlandez a anunţat, cu această ocazie, decizia de a lansa, în 2010, în cadrul Iniţiativei Europa Extinsă, a unui şir de proiecte de dezvoltare pentru Republica Moldova. De asemenea, a confirmat participarea ţării sale la Bruxelles, la Conferinţa de Coordonare a Donatorilor din 24 martie.

Oficialii au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile interne din Moldova şi Finlanda, discuţie ce va continua la Chişinău, în aprilie, în cadrul vizitei pe care o va întreprinde în ţara noastră Alexander Stubb, Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei.

Dezvoltarea relaţiilor bilaterale comerciale a fost un subiect separat al discuţiei cu Jarmo Karesto, Director General al Asociaţiei Companiilor din Finlanda, FINPRO, reprezentanţii căreia vor veni în vizită de documentare, în luna mai, la Chişinău. Ei vor fi urmaţi, mai târziu, de o misiune a oamenilor de afaceri finlandezi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus