Trimite e-mail | Printeaza
IT
04.03.2010

R.Moldova a urcat treisprezece poziţii în topul statelor cu proiecte de e-Guvernare

R.Moldova a urcat cu 13 poziţii faţă de anul 2008 în lista statelor care a implementat sau sunt în proces de implementare a proiectelor e-Guvernare. Potrivit raportului „UN Global E-Goverment Survey 2010" privind gradul de dezvoltare a e-Guvernării electronice în 192 de state ale lumii, R.Moldova s-a plasat pe locul 80.

"Principalul salt în dezvoltarea e-Guvernării în R.Moldova va fi efectuat în acest an, în urma unui pachet amplu de acţiuni elaborate de MTIC", susţine Alexandru Oleinic, Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, menţionând că "eforturile din anii precedenţi în domeniul e-Guvernării fiind fragmentare şi din această cauză soluţiile create au o eficienţă foarte scăzută".

Departamentul Afacerilor Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite monitorizează pe plan internaţional Indicele de dezvoltare a e-Guvernare: e-Government Readiness Index (e-GRI). Acest index reflectă starea infrastructurii tehnologice şi nivelul de pregătire educativă în ţară în domeniul TIC şi arată în ce măsură Guvernul utilizează capacitatea TIC pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării şi cetăţenilor. Totodată, indexul permite efectuarea analizei comparative a nivelului şi tendinţelor de dezvoltare a e-Guvernării în diferite ţări ale lumii şi topul celor 10 ţări cu nivel avansat de e-Guvernare şi Lista ţărilor CSI, aranjate după valoarea Indicelui e-GRI poate fi găsit pe site-ul MTIC - www.mtic.gov.md .

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus