Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2010

MAE roman analizeaza posibilitatile de simplificare a procedurilor de obtinere a permiselor de mic trafic

MAE roman analizeaza modalitatile de simplificare a procedurii de obtinere a permisului de mic trafic care sa corespunda acordurilor bilaterale si normelor europene, Ministerul fiind totodata in contact cu oficialii de la Bruxelles in acest scop.

"MAE analizeaza impreuna cu autoritatile responsabile din Romania modalitatile de simplificare a procedurii de urmat in vederea obtinerii de catre persoanele interesate a permisului de mic trafic de frontiera, care sa corespunda atat acordurilor bilaterale in vigoare, cat si normelor europene in domeniul trecerii frontierei si reglementarilor Schengen", se arata intr-un raspuns MAE transmis, miercuri seara, la solicitarea MEDIAFAX.

MAE precizeaza ca este in contact cu oficialii de la Bruxelles in acest scop si ca va reveni cu informatii.

Premierul Emil Boc l-a asigurat pe omologul sau din Republica Moldova, intr-o discutie telefonica avuta miercuri, ca prevederile Acordului interguvernamental privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari vor fi aplicate rapid, prin simplificarea procedurilor de obtinere a permisului special

Cei doi premieri, Emil Boc si Vlad Filat, au avut, miercuri, o convorbire telefonica in cadrul careia au discutat despre punerea in practica a Acordului privind Micul Trafic la Frontiera, anunta Guvernul intr-un comunicat.

"Seful Executivului de la Bucuresti a aratat omologului sau de la Chisinau ca va sustine, in continuare, o implementare rapida a prevederilor din Acord,
prin simplificarea procedurilor de obtinere a permisului de trecere a frontierei", se arata in comunicat.

La finalul sedintei de miercuri a Guvernului, purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a anuntat ca premierul Emil Boc a cerut Ministerului Afacerilor Externe sa simplifice formularele necesare pentru cetatenii moldoveni, pentru a fi pus in aplicare Acordul privind micul trafic la frontiera.

Premierul moldovean Vlad Filat a declarat, miercuri, ca atat autoritatile de la Chisinau, cat si cele de la Bucuresti trebuie sa se implice pentru simplificarea procedurilor de obtinerere a permisului pentru micul trafic la frontiera.

Prim-ministrul a anuntat ca, in cel mai scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene si Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova vor discuta cu autoritatile de la Bucuresti despre aspectele tehnice legate de eliberarea permiselor de mic trafic la frontiera cu Romania.

Premierul Emil Boc si primul-ministru moldovean Vlad Filat au semnat, in luna decembrie, un acord care permite cetatenilor Romaniei si celor ai Republicii Moldova care domiciliaza in localitati situate in proximitatea frontierei dintre cele doua tari, la 30-50 kilometri distanta de linia de frontiera, sa circule in zona similara a statului vecin fara viza, doar cu un permis valabil pe 2-5 ani.

Cererile depuse de cetatenii Republicii Moldova pentru obtinerea permiselor sunt verificate de partea romana prin Oficiul Roman de Imigrari, in baza de date Schengen.

Seful Guvernului de la Chisinau i-a transmis premierului Boc, intr-o intrevedere organizata saptamana trecuta, ca spera ca primul permis special destinat unui cetatean moldovean pentru intrarea in Romania sa fie acordat pana la 31 martie, fara ca termenul sa fie "tergiversat".

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus