Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2010

BEI ne dă 30 mln.Euro pentru reabilitarea drumurilor si intenţionează să ofere încă 60 mln. Euro pentru următorii 3 ani

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu Constantin Synadino, oficial din partea Băncii Europene de Investiţii.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a avut marţi, 2 martie curent, o întrevedere cu Constantin Synadino, şeful Divziunii pentru Energie, Mediu şi IMM pentru Rusia, Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală din cadrul Departamentului pentru ţările vecine şi partenere ale Europei al Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Potrivit me, în cadrul întrevederii au fost discutate statutul proiectelor de implementare în domeniul transporturilor; aprovizionarea cu apă potabilă; sectorul energetic, precum şi eventualele priorităţi pentru viitoarea finanţare.

Reprezentantul BEI a informat că în domeniul reabilitării drumurilor, pînă la momentul actual, BEI s-a angajat să ofere Republicii Moldova suma de 30 mln.Euro. Astfel, în prezent se desfăşoară lucrări de reabilitare şi supraveghere a segmentului de drum Chişinău-Hînceşti. În acelaşi context, BEI şi-a manifestat disponibilitatea de a mai oferi 60 mln. Euro pentru acest sector pentru următorii 3 ani.

Eficienţa energetică, constituie o altă prioritate de finanţare pentru BEI. Către luna martie curent urmează a fi finalizat studiul de fezabilitate pentru proiectul de construcţie a liniilor electrice de interconexiune Suceava (România) - Bălţi (Moldova), iar semnarea Acordului de împrumut pentru implementarea acestui proiect este planificată pentru trimestru patru al anului curent. Mai mult ca atît, BEI intenţionează să acorde asistenţă pentru modernizarea şi extinderea capacităţilor de generare a CET-urilor precum şi la construcţia depozitelor subterane de acumulare a gazelor naturale.

Constantin Synadino a menţionat că BEI este dispusă să ofere asistenţă şi pentru reabilitarea, construcţia noilor reţele de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare în localităţile Floreşti, Soroca, Hînceşti, Ceadîr-Lunga, Leova şi Orhei. Acordul de împrumut pentru implementarea acestui proiect va fi semnat în aprilie-mai 2010. În acest context, Valeriu Lazăr a menţionat necesitatea oferirii unor produse financiare speciale atît sectoarelor care au fost cel mai mult afectate de criză, cum ar fi sectorul viti-vinicol şi cel al construcţiilor, cît şi în particular pentru întreprinderile ce au nevoie de restructurare.

O prioritate noua de finanţare a Băncii Europene de Investiţii o constituie sectorul de dezvoltare a IMM-urilor. Astfel, în acest context, banca intenţionează să ofere Republicii Moldova suma de 20 mln. Euro.

La finalul discuţiilor, Valeriu Lazăr a accentuat deschiderea Ministerului Economiei faţă de colaborare cu BEI şi apreciază disponibilitatea organizaţiei de a investi în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus