Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2010

300 mln lei susţinerii agricutorilor din partea statului

Suma totală rezervată susţinerii agricutorilor din partea statului va constitui în anul curent 300 mln de lei, atât cât s-a programat în acest scop la adoptarea bugetului pentru anul 2009. Conform noului Regulament de Subvenţionare statul va acorda suport financiar în domeniul agriculturii în baza unui concurs al proiectelor de afaceri Subvenţionarea oferită va avea un caracter limitat şi va fi acordată în bază de contract, iar beneficiarii mijloacelor respective vor trebui să deţină certificate de confirmare a cunoştinţelor.

Valeriu Cosarciuc, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a menţionat, după adoptarea deciziei guvernamentale, că noile criterii de selectare a beneficiarilor de subvenţii vor facilita accesul la această asistenţă pentru toţi agenţii economici din domeniu, vor stimula concurenţa şi vor permite implementarea unor proiecte eficiente.

Statul a decis ca în anul curent să existe trei direcţii prioritare de finanţare  - dezvoltarea producţiei cu valoare adăugată de origine vegetală şi de origine animalieră şi crearea întreprinderilor de procesare la sate.

Potrivit Serviciului de presă al MAIA, din suma prevăzută pentru susţinerea producătorilor agricoli, 15 mln de lei urmează a fi acordate pentru crearea plantaţiilor multianuale şi pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol,  10 mln de lei vor fi direcţionate spre asigurarea riscurilor în agricultură, Sume importante vor fi rezervate producerii legumelor pe teren protejat, utilării fermelor zootehnice şi dezvoltării infrastructurii postrecoltare. Mijloace mai mari din fondul de subvenţionare vor fi alocaţi şi pentru compensarea cheltuielilor de irigare,  pentru procurarea animalelor de prăsilă, pentru practicarea agriculturii ecologice şi pentru creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus