Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-03-03/piatza-muncii-in-criza-continua-expertgrup-14833.html
Data: Mar 3, 2010 (15:22)

Piaţa muncii în criză continuă. Expert-Grup

Tendinţele negative pe piaţa muncii au continuat şi pe parcursul ultimului trimestru al anului. Mai mult ca atât, unii indicatori chiar s-au înrăutăţit în trimestrul IV față de trimestrul III. Astfel, rata de ocupare a scăzut cu ritmuri mai înalte decât în trimestrul precedent, și anume cu 2,3 p.p. Însă nu toate grupele de vârstă au fost afectate la fel. Persoanele ocupate între 25 și 34 de ani au fost supuse celui mai moderat declin, pe când persoanele între 35 și 54 de ani au suferit cel mai mult, numărul celor ocupați diminuând cu mai mult de 6%.

În pofida faptului că tinerii îşi găsesc mai greu un loc de muncă, flexibilitatea acestora a permis ca în timpul crizei tinerii să îşi păstreze cu mai multă ușurință locul de muncă. De asemenea numărul populației ocupate a scăzut cel mai mult în sectoarele cele mai puternic afectate de criza economică: construcţii (cu 16,1%) şi transport şi comunicaţii (cu 10,3%). În aceste sectoare, în pofida reducerii moderate a recesiunii la sfârşit de an declinul populației ocupate a continuat. De asemenea, condițiile diferite pentru practicarea agriculturii în 2009 față de 2008 au determinat reducerea populației ocupate cu 12,7% în trimestrul IV față de acelaşi trimestru al anului precedent.

Numărul şomerilor aproape că s-a dublat în trimestrul IV faţă de anul precedent, rata şomajului atingând nivelul de 6,2%, cu 2,3 p.p. mai mult decât în perioada similară a anului 2009. Atât datele BNM, cât şi datele ANOFM arată că bărbaţii au fost cel mai puternic afectaţi deşomaj, ceea ce corespunde sectoarelor economice în care criza s-a manifestat cel mai puternic. Mai mult ca atât, datele ANOFM arată o înrăutăţire considerabilă a ofertei pe piaţa muncii, astfel încât numărul şomerilor plasaţi în câmpul muncii a scăzut considerabil la început de 2010, ceea ce indică deficitul locurilor de muncă, chiar şi a celor rău plătite.

Alţi indicatori alarmanți, care denotă situaţia nefavorabilă de pe piaţa muncii, sunt creşterea ratei subocupării şi ratei persoanelor descurajate. Rata de subocupare a crescut cu 1 p.p. faţă de anul trecut şi a ajuns la nivelul anului 2007. Ponderea persoanelor descurajate în totalul populaţiei inactive a atins nivelul de 2%, cel mai înalt nivel pe parcursul ultimilor trei ani. Deşi aceşti indicatori au înregistrat un progres moderat faţă de trimestrul precedent, în contextul în care în ultimul trimestru al anului au existat unele speranțe de relansare moderată a economiei, piaţa muncii încă rămâne puternic afectată şi are nevoie de timp pentru stabilizare. (Expert-Grup)