Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.03.2010

Îmi doresc foarte mult ca într-un viitor apropiat cetăţenii R.Moldova să circule în Europa în baza paşaportului emis de ţara noastră, - Vlad Filat

Îmi doresc foarte mult ca într-un viitor apropiat cetăţenii R.Moldova să circule în Europa în baza paşaportului emis de ţara noastră,  - Vlad Filat

Prim-ministrul Vlad Filat a  avut astăzi o întrevedere cu Misiunea Comisiei Europene pentru discuţii exploratorii pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize, care se află la Chişinău  în perioada 1-3 martie. „Această întrevedere este începutul drumului de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, pe care  îl vom parcurge rapid şi eficient", a menţionat Premierul.

Vlad Filat  a spus că înţelege că pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de dreptul de a circula liber în Uniunea Europene sînt necesare reforme profunde, precizînd că actualul Guvern şi le-a asumat.

„Liberalizarea regimului de vize este o prioritate pentru Republica Moldova. Îmi doresc foarte mult ca într-un viitor apropiat cetăţenii Republicii Moldova să circule în Europa în baza paşaportului emis de ţara noastră", a menţionat Premierul.

Vlad Filat a spus că obţinerea regimului liberalizat de vize presupune asumarea unui şir de responsabilităţi şi acţiuni din partea autorităţilor.

„Ne dorim să fim parteneri cu Comisia Europeană, iar la baza acestui parteneriat să stea condiţiile pe care trebuie să le implementeze Republica Moldova pentru a beneficia de regimul liberalizat de vize", a spus Premierul.

Vlad Filat a precizat că Republica Moldova are nevoie de o foaie de parcurs şi mizează pe asistenţa experţilor europeni în implementarea corectă a  paşilor privind liberalizarea regimului de vize.

„Noi dorim un viitor european pentru Republica Moldova. De 20 de ani, cetăţenii moldoveni parcă stau într-o gară şi privesc cum pleacă trenurile în diferite direcţii. Credem că este timpul ca cetăţenii noştri să urce în trenul care duce spre Europa", a menţionat Premierul.

Prim-ministrul Republicii Moldova a spus că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni va contribui la soluţionarea conflictului transnistrean.

„Pentru a soluţiona acest conflict este necesar ca Chişinăul să devină atractiv pentru malul stîng la Nistrului. Soluţionarea conflictului, care nu este doar al Republicii Moldova, va transforma ţara noastră în furnizor de stabilitate", a mai spus Premierul.

Vlad Filat a dat asigurări că autorităţile de la Chişinău  vor depune maxime eforturi pentru a îndeplini toate măsurile necesare pentru a beneficia de regimul liberalizat de vize.

Joannes De Ceuster, Şef al Unităţii Aspecte Internaţionale ale Migraţiei şi Politici în domeniul Vizelor, Direcţia Generală Justiţie, Libertate şi Securitate, a spus că întrevederile pe care le-au avut pînă acum cu reprezentanţi ai diferitor autorităţi centrale demonstrează că Republica Moldova şi-a făcut tema de acasă.

„Ataşamentul Guvernului de la Chişinău faţă de procesul pentru obţinerea regimului liberalizat de vize este foarte clar şi noi vom depune toate eforturile ca la 15 iunie, 2010 să demareze dialogul privind negocierile pe marginea acestui regim", a spus Joannes De Ceuster.

Interlocutorii au discutat şi despre  măsurile pe care trebuie să le întreprindă autorităţile locale privind asigurarea populaţiei cu paşapoarte biometrice şi protecţia datelor cu caracter personal, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus