Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2010

Până în aprilie 2011 Centrala de la Cuciurgan va furniza pe malul drept al Nistrului energie electrică la preţul de 5,5 cenţi SUA

Până  în aprilie 2011 Centrala de la Cuciurgan va furniza pe malul drept al Nistrului energie electrică la preţul de 5,5 cenţi SUA

Potrivit ME, în contextul intrării în vigoare, la 12 februarie a.c., a noii Legi cu privire la energia electrică, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a susţinut, astăzi 25 februarie, o conferinţă de presă, consacrată perspectivelor pieţei energiei electrice prin prisma noului cadru legal în domeniul energetic.

Valeriu Lazăr a accentuat faptul că în anul curent, în rezultatul unor iniţiative ale Ministerului Economiei, tarifele la energia electrică livrată consumatorilor finali nu vor creşte şi chiar există perspectiva unei diminuări a lor, în pofida majorării preţului la gazele naturale importate. Astfel, în rezultatul negocierilor purtate, s-a obţinut reducerea preţului la energia electrică procurată de la CERSM de la Cuciurgan de la 0, 058 dolari SUA pînă la 0, 055 dolari SUA pentru un kWt/h.

Viceprim-ministrul, ministstrul Economiei a anunţat că, penrtu a valorifica noile condiţii de liberalizare a pieţei energiei electrice, operatorii au întreprins acţiuni în vederea încheierii unor contracte directe cu producătorii şi furnizorii energiei electrice. Astăzi, 25 februarie 2010, SA "Energocom" şi Compania "RED - Union Fenosa" au încheiat contracte directe de livrare a energiei electrice cu CERSM în condiţii avantajoase, pe o perioadă de 13 luni. Preţul pentru 1 kWh stabilit în contract este de 0,055 dolari SUA şi intră în vigoare începînd cu 1 martie 2010.

Prezentă la conferinţa de presă, Preşedintele executiv al Companiei "RED - Union Fenosa", Silvia Radu, a subliniat că semnarea contractelor în aceste condiţii va permite asigurarea stabilităţii preţurilor şi securităţii furnizărilor de eenrgie electrică pentru consumatorii din Republica Moldova pentru o perioada de cel puţin un an de zile.

Valeriu Lazăr a subliniat că prin semnarea de către RED-uri a contractelor directe cu producătorii şi furnizorii de energie electrică a demarat prima fază a procesului de liberalizare a pieţei energetice a Republicii Moldova.

Pînă la moment, furnizarea energiei electrice către întreprinderile de distribuţie a fost efectuată centralizat prin intermediul SA "Energocom". La moment cca 70% din necesităţile energiei electrice este asigurată de către CERSM de la Cuciurgan. În prezent, livrările respective către toate întreprinderile de distribuţie sînt efectuate de către SA "Energocom", preţul de achiziţie a energiei electrice de la Centrala din Cuciurgan fiind de 0,058 dolari SUA pentru 1 kWh.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus