Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-25/la-kiev-mihai-ghimpu-a-avut-o-serie-de-intrevederi-bilaterale-14761.html
Data: Feb 25, 2010 (18:31)

La Kiev Mihai Ghimpu a avut o serie de întrevederi bilaterale

Preşedintele interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu a participat la ceremonia de învestire a noului Preşedinte al Ucrainei Viktor Ianukovici. Evenimentul a avut loc la Kiev, la el participând 11 şefi de state, 15 miniştri de externe şi 4 preşedinţi de parlament.

La Kiev Mihai Ghimpu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalţi oficiali din diferite state, sosiţi la ceremonia de învestire a Preşedintelui Viktor Ianukovici.
În cadrul întrevederii cu Roberta Alma Anastase, Preşedintele Camerei Deputaţilor a României, a fost abordat subiectul dezvoltării relaţiilor dintre Parlamentul R.Moldovei şi Camera Deputaţilor în special la nivel de comisii parlamentare şi grupuri de prietenie, dar şi efectuarea unui schimb de experienţă între deputaţii şi funcţionarii din cadrul Aparatului Parlamentului de la Chişinău şi cel de la Bucureşti. Mihai Ghimpu a solicitat Preşedintelui Camerei Deputaţilor de la Bucureşti identificarea soluţiilor pentru anularea prevederii potrivit căreia la obţinerea vizei pentru România cetăţenii R.Moldova trebuie să facă dovada că dispun de mijloace de întreţinere de 500 de euro. Totodată, Preşedintele a adresat părţii române mulţumiri pentru proiectele moldo-române desfăşurate după vizita Preşedintelui României la Chişinău: deschiderea podului peste râul Prut de la Rădăuţi-Lipcani, adoptarea ordonanţei de urgenţă privind acordarea Republicii Moldova a unui sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 mln euro, intrarea în vigoare din luna martie a Acordului privind micul trafic la frontieră.
Mihai Ghimpu a avut la Kiev întrevederi bilaterale cu Preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaite, Preşedintele Republicii Belarus Aleksandr Lukaşenko, Preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, Preşedintele Armeniei Serzh Sarkisyan.
În cadrul acestor întrevederi părţile au discutat despre consolidarea relaţiilor bilaterale, precum şi stabilirea unor colaborări eficiente în diverse sfere de activitate.

Mihai Ghimpu a mulţumit şefilor de state cu care s-a întâlnit pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în eforturile sale de democratizare a societăţii şi în realizarea parcursului de integrare europeană.

În discuţia cu Preşedintele Lituaniei Dalia Grybauskaite au fost abordate aspecte ce ţin de apropiata vizită la Vilnius a delegaţiei Republicii Moldova condusă de Preşedintele Mihai Ghimpu, în perioada 10-13 martie 2010.

Totodată, Mihai Ghimpu a mulţumit Preşedintelui Poloniei Lech Kaczynski pentru susţinerea financiară şi politică acordată Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu a avut o întâlnire cu Boris Gryzlov, Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. Discuţia s-a axat pe dimensiunea interparlamentară de colaborare. Totodată, Boris Gryzlov i-a mulţumit lui Mihai Ghimpu pentru buna organizare a Summitului Statelor CSI, desfăşurat la Chişinău, în perioada 8-9 octombrie 2009. În context, Mihai Ghimpu a confirmat participarea sa la summitul informal CSI, care va fi organizat la Moscova în perioada 8-9 mai 2010.

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere şi cu Serghei Lebedev, preşedintele Comitetului Executiv CSI.
Agenda Preşedintelui Mihai Ghimpu a mai inclus şi întrevederi cu miniştrii de externe ai Ucrainei şi Israelului, Piotr Poroşenko şi Avigdor Lieberman. În discuţia cu ministrul de externe al Ucrainei Piotr Poroşenko au fost abordate aspecte ce vizează dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în baza principiilor de bună vecinătate, inclusiv delimitarea frontierei moldo-ucrainene şi reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică.

În cadrul întrevederii cu Avigdor Lieberman, ministrul de externe al Israelului, s-a menţionat necesitatea implementării prevederilor acordurilor bilaterale semnate, în interesul cetăţenilor ambelor state.

Preşedintele Mihai Ghimpu a mai avut câteva întrevederi cu asistentul Secretarului General NATO, cu reprezentanţii delegaţiilor din Spania, Slovenia, Olanda.
Potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, toţi oficialii cu care a avut întrevederi pe parcursul zilei de astăzi au remarcat bunul mers al lucrurilor în Republica Moldova, ceea ce înseamnă o susţinere importantă pentru Alianţa pentru Integrare Europeană.

La sfârşitul zilei Mihai Ghimpu are planificată o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, anunţă Serviciul de presă al Parlamentului.