Trimite e-mail | Printeaza
IT
25.02.2010

Accesul direct al operatorilor la internetul global va avea impact pozitiv asupra utilizatorilor

În anul 2010, numărul furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice care vor beneficia de acces direct la Internetul global va creşte, iar intensificarea concurenţei sănătoase pe piaţa serviciilor de Internet în bandă largă va conduce la reducerea tarifelor pentru utilizatorii finali ai acestor servicii. Despre aceasta a comunicat Sergiu Sîtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

El a precizat că în prezent numai un singur operator - SA „MOLDTELECOM"- are acces direct prin fibră optică la Internet - ul global la frontiera de vest a R. Moldova, ceea ce îi permite să impună preţuri exagerate pentru alţi furnizori care cumpără de la el servicii de acces la reţeaua globală. Pentru a schimba starea existentă a lucrurilor şi a crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea pieţei serviciilor de acces la Internet în bandă largă, Agenţia a elaborat şi aprobat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 974 din 12.08.2008, procedura de coordonare cu autorităţilor publice abilitate a desfăşurării activităţilor de instalare, operare, gestionare, mentenanţă şi/sau lichidare a reţelelor de comunicaţii electronice la frontiera de stat a R. Moldova.

Primii furnizori care au solicitat, în 2009, Agenţiei să fie autorizaţi pentru efectuarea lucrărilor de instalare a reţelelor sale până la linia de intersecţie a frontierei de stat a R. Moldova cu România au fost companiile „Orange Moldova" SA şi „Starnet" SRL, care se află, în prezent, la etapa de încheiere a acestor lucrări. În anul curent Agenţia a mai înregistrat o solicitare similară din partea companiei „Norma" SRL.

Conform procedurii stabilite, după finalizarea lucrărilor, Agenţia împreună cu reprezentanţii altor autorităţi abilitate, va recepţiona reţelele instalate de companiile nominalizate şi le va autoriza pentru desfăşurarea activităţilor de operare, gestionare, mentenanţă şi/sau lichidare a acestor reţele. Sergiu Sîtnic a spus că este în interesul companiilor să încheie lucrările de interconectare a reţelelor sale cu cele ale partenerilor săi din România în viitorul cel mai apropiat. El a subliniat că în urma obţinerii accesului direct la Internetul global vor avea de câştigat nu numai furnizorii serviciilor de comunicaţii electronice, dar, în primul rând, utilizatorii acestor servicii. 

În opinia directorului Agenţiei, facilitarea accesului direct al furnizorilor la Internetul global va stimula în mod substanţial ritmurile de dezvoltare a pieţei serviciilor în bandă largă, factor care va contribui la îmbunătăţirea ofertelor de acces la Internetul de mare viteză în ceea ce priveşte preţul şi calitatea serviciilor pentru utilizatorii finali.
Potrivit datelor statistice prezentate Agenţiei de către furnizori, în 2009 rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă, raportată la o sută de locuitori, a crescut, faţă de 2008, numai cu 2 puncte procentuale şi a constituit 5,23%, anunţă Serviciul de presă al ANRCETI.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus