Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.02.2010

Folosirea tichetelor în circuitul de pe piaţa petrolieră prejudiciază bugetul statului anual cu aproximativ 270 mln. lei, - Veaceslav Negruţa

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la şedinţa Grupului de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător.

În cadrul şedinţei a fost pusă în discuţie analiza impactului de reglementare a iniţiativei Executivului vis-a-vis de problema anulării sistemului de achitare a produselor petroliere cu tichete, urmare a dezbaterii subiectului respectiv în cadrul şedinţei de Guvern din 11 februarie, curent şi care a fost activ comentată în societate.

„Folosirea tichetelor în circuitul de pe piaţa petrolieră prejudiciază bugetul statului anual cu aproximativ 270 mln. lei. În acelaşi timp, folosirea lor aduce daune şi instituţiilor bugetare, şi operatorilor care activează pe piaţa produselor petroliere, devenind o povară pentru ei", a precizat Veaceslav Negruţa.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, ministrul a menţionat, de asemenea, că tichetul, ca şi instrument de achitare, nu mai circulă nici într-o ţară din regiune, doar în Republica Moldova, nefiind inclus în registrul hîrtiilor de valoare care să aibă un grad de protecţie suficient pentru a asigura legalitatea circuitului lui.

Veaceslav Negruţa a specificat că, în cadrul comercializării produselor petroliere cu amănuntul, care constituie circa 3 mlrd. lei, cota vînzărilor contra tichete reprezintă 60-65 la sută. În acest context, ministrul a atenţionat că majorarea preţurilor la produsele petroliere este pusă pe seama consumatorilor care achită în numerar, adică a celor circa 40% de consumatori care nu dispun de tichete.

„Vom lua o decizie echilibrată, la nivel de Guvern, dar aceasta va fi, în primul rînd, în interesul consumatorului", a precizat Prim-ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus