Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.02.2010

Reprezentantul UE prinde rădăcini la Chişinău

Reprezentantul UE prinde rădăcini la Chişinău

Mandatul reprezentantului special al UE în Republica Moldova, ungurul Kalman Mizsei, a fost prelungit cu şase luni sau până la intrarea în activitate a serviciului diplomatic al UE.

Mizsei a fost ales prin votul unanim al miniştrilor de Externe UE, în 2007, iar mandatul său urma să expire la sfârşitul acestei luni. Mizsei este singurul reprezentant special al UE care provine dintr-o ţară fostă socialistă. Misiunea pe care o conduce în Moldova va dispune de un buget annual de un milion de euro.

Misiunea UE pentru asistenţă la frontiera transnistreană (EUBAM) a fost condusă, până la finalul lui 2009, tot de un ungur, generalul Ferenc Banfi. Acum conducerea interimară a EUBAM este asigurată de adjunctul lui Banfi, Udo Burkholder. Cele două misiuni UE în Republica Moldova au ca scop oficial sporirea rolului european în rezolvarea conflictului din Transnistria, supravegherea activităţilor de la frontiera cu Ucraina, asigurarea respectării drepturilor omului.

Consiliul European a decis şi prelungirea mandatelor celorlalţi înalţi reprezentanţi ai UE: suedezul Peter Semneby (Caucazul de Sud), belgianul Marc Otte (Orientul Mijlociu), Pierre Morel (Georgia şi Asia Centrală), austriacul Valentin Inzko (Bosnia şi Herţegovina) şi danezul Torben Brylle. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus