Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.02.2010

Misiunea Comisiei Europene pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize se va afla în R.Moldova în perioada 1-3 martie

Misiunea Comisiei Europene pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize se va afla în R.Moldova în perioada 1-3 martie

Prim-ministrul Vlad Filat a  prezidat astăzi o şedinţă privind pregătirea instituţiilor statului pentru discuţii exploratorii cu membrii Misiunii Comisiei Europene pe marginea dialogului privind liberalizarea regimului de vize. Misiunea se va afla în Republica Moldova în perioada 1-3 martie, 2010. „Este necesar să dovedim că sîntem gata să realizăm toate cerinţele Comisiei Europene pentru ca într-o perioadă previzibilă cetăţenii R.Moldova să poată circula în spaţiul Schengen fără vize", a precizat Vicepremierul.

Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a făcut o prezentare a stadiului de pregătire a instituţiilor R.Moldova pentru lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize. De asemenea, s-a vorbit despre migraţia ilegală şi modalităţile de contracarare a acestui fenomen, inclusiv prin securizarea frontierelor.


În cadrul şedinţei, s-a discutat despre experienţa ţărilor balcanice, care au obţinut în termeni reduşi liberalizarea regimului de vize, după implementarea condiţiilor tehnice solicitate de Comisia Europeană.

Premierul a spus că R.Moldova se angajează să accelereze implementarea condiţiilor tehnice ale Comisiei Europene, ceea ce  va permite R.Moldova să ajungă la un regim liberalizat de vize într-o perioadă mai scrută.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, Vlad Filat a cerut maximă responsabilitate din partea tuturor instituţiilor de care depinde lansarea dialogului cu Comisia Europeană privind liberalizarea regimului de vize.

Premierul a solicitat evaluarea cadrului legislativ şi ajustarea acestuia în conformitate cu standardele europene.

„Integrarea europeană şi libera circulaţie a cetăţenilor R.Moldova în spaţiul european sînt obiective prioritare ale Guvernului şi trebuie să depunem toate eforturile pentru a le realiza. De modul în care vom acţiona depinde cît de rapid cetăţenii noştri vor obţine dreptul de a circula liber în statele europene", a precizat Premierul.

Vlad Filat a subliniat importanţa asigurării cu paşapoarte biometrice  a cetăţenilor Republicii Moldova, condiţie obligatorie pentru circulaţia liberă în spaţiul european.

Uniunea Europeană va acorda R.Moldova un grant sub formă de echipament în valoare de 2 mln de euro pentru producerea şi procesarea paşapoartelor cu date biometrice, ceea ce va permite reducerea costurilor documentului respectiv cu circa 30%.  În prezent, aceste paşapoarte costă cu începere de la 1250 lei (peste 70 de euro), în funcţie de urgenţa perfectării.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus