Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.02.2010

Lucrările de consolidare a barajului lacului Ghidighici sunt estimate la cel puţin 3 milioane lei

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi o şedinţă de lucru în teritoriu, pentru a examina situaţia de la barajul lacului Ghidighici.  Primarul capitalei a fost informat că lacul de acumulare Ghidighici a fost construit în anul 1962, iar barajul rezervorului de apă în anul 1964. De atunci, galeria de scurgere a apei nu a mai fost reparată şi necesită a fi renovată complet. De asemenea, specialiştii au relatat că sunt abateri de la proiect în ce priveşte modul de evacuare a apei, şi apa se scurge pe sub baraj, în loc să treacă prin galeria de scurgere. Pentru proiectare sunt necesare circa 250 mii lei, iar lucrările de consolidare a barajului sunt estimate la cel puţin 3 milioane lei.

Dorin Chirtoacă a menţionat că scopul vizitei de lucru la barajul lacului Ghidighici este de a afla starea lucrurilor de aici şi a stabili modul în care trebuie acţionat pe parcursul anului 2010 pentru a micşora pericolul de trecere a apei în alte condiţii decât cele prevăzute în proiect. Edilul-şef al capitalei a subliniat că chiar dacă barajul nu este în gestiunea Primăriei, ci al Întreprinderii „Apele Moldovei", autorităţile locale se vor implica pentru a contribui la soluţionarea problemelor respective, având în vedere lipsa mijloacelor financiare cu care se confruntă administraţia centrală şi locală şi este vorba de securitatea oraşului Chişinău.   

Primarul capitalei a spus că o eventuală avarie sau distrugerea barajului rezervorului de apă de la Ghidighici poate conduce la inundarea parţială a municipiului şi a raionului Anenii Noi, în lunca râului Bâc.  Primarul capitalei a informat că va înainta Consiliului municipal un proiect privind alocarea surselor financiare pentru finanţarea cheltuielilor ce ţin de siguranţa barajului lacului Ghidighici. 

 La şedinţă au participat conducătorii Întreprinderii „Apele Moldovei", reprezentanţi ai Mişcării Ecologiste din Moldova, ai serviciilor municipale de resort şi primarii localităţilor Vatra şi Ghidighici, anunţă Serviciul de presă al Primariei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus