Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.02.2010

Acordul privind micul trafic la frontieră dintre România şi R.Moldova intră în vigoare pe 26 februarie

Acordul privind micul trafic la frontieră dintre România şi R.Moldova intră în vigoare pe 26 februarie

Permisul de mic trafic va fi eliberat cetăţenilor din Republica Moldova, care au domiciliul de cel puţin un an de zile într-o localitate aflată la cel mult 50 kilometri de frontieră, în termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii, a declarat, marţi, ministrul de Interne, Vasile Blaga.

El a amintit, după şedinţa de marţi a Executivului, că la 26 februarie va intra în vigoare Acordul pentru micul trafic de frontieră încheiat între guvernele celor două ţări, iar de această facilitate vor putea beneficia aproximativ 1,25 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră.

Cetăţenii moldoveni se vor adresa consulatelor României din Republica Moldova, iar termenul maxim până la care partea română, prin Oficiul Român de Imgirări, va trebui să răspundă unei cereri de eliberare a permisului este de 30 zile. În aceeaşi limită de timp trebuie să se încadreze şi autorităţile moldovene pentru verificarea datelor solicitantului, iar termenul de eliberare a permiselor de mic trafic nu va putea fi mai mare de 60 de zile.

Vasile Blaga a mai precizat că a dat deja dispoziţii pentru tipărirea primelor 350.000 de permise, iar până la aderarea României la Spaţiul Schengen permisele de mic trafic vor fi acordate gratuit, iar ulterior preţul acestora va fi stabilit cu acordul Comisiei Europene, informează Mediafax.

Premierul Emil Boc şi primul-ministru moldovean Vlad Filat au semnat, în luna decembrie, un acord care permite cetăţenilor României şi celor ai Republicii Moldova care domiciliază în localităţi situate în proximitatea frontierei dintre cele două ţări, la 30-50 kilometri distanţă de linia de frontieră, să circule în zona similară a statului vecin fără viză, doar cu un permis valabil pe 2-5 ani.

 

cuvinte-cheie: frontiera | trafic | micul | Acordul

Comentarii (0)

 

Related news

Sus