Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-23/a-fost-semnat-acordul-privind-colaborarea-economica-intre-guvernul-republicii-moldova-shi-guvernul-r-14716.html
Data: Feb 23, 2010 (21:05)

A fost semnat Acordul privind colaborarea economică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Ungare

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi Ambasadorul Ungariei în R.Moldova, Gyorgy Varga, au semnat marţi, 23 februarie curent, Acordul privind colaborarea economică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Ungare.

Acordul sus-menţionat va crea premise favorabile pentru stabilirea principiilor de dezvoltare a unei cooperări economice reciproc avantajoase în toate domeniile şi sectoarele economiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare a celor două ţări, în special în domeniul investiţiilor şi inovaţiilor.

Dupa ratificarea şi intrarea în vigoare a acordului, va fi reluată practica organizării şedinţelor Grupului de lucru moldo-maghiar de Colaborare Economică şi Promovare a Comerţului, creat în baza Protocolului între Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, semnat la 21 februarie 2003. Ultima şedinţă a acestui grup de lucru a avut loc la Budapesta în anul 2005.

Potrivit ME, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria, în anul 2009, a înregistrat suma de 65,4 mil. dolari SUA. Ungaria se situează pe locul 14 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale.

Exportul de mărfuri moldoveneşti în Ungaria, realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 13,2 mil. USD, micşorîndu-se cu 24,6 % faţă de anul precedent. Ungaria se situează pe locul 15 in topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deţinînd o pondere de 1,02 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Ungaria a însumat 52,2 mil. USD şi a înregistrat o scădere cu 28,6 % în raport cu anul 2008. Ungaria se situează pe locul 14 in topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinînd o pondere de 1,59% în volumul total al importului RM.