Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.02.2010

Vlad Filat şi Emil Boc vor avea o întrevedere bilaterală la Budapesta în cadrul Summitului Dunării de la 25 februarie

Vlad Filat şi Emil Boc vor avea o întrevedere bilaterală la Budapesta în cadrul Summitului Dunării de la 25 februarie

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri o convorbire telefonică cu omologul său român, Emil Boc, comunică  serviciul de presă al Guvernului.

Vlad Filat şi Emil Boc au convenit că vor avea o întrevederea bilaterală, în cadrul Summitului Dunării la nivel de prim-miniştri ai statelor din cadrul Procesului de Cooperare Dunăreană, ce va avea loc la Budapesta la data de 25 februarie.

Cei doi premieri au făcut o scurtă trecere în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale, inclusiv a mersului realizării înţelegerilor la care s-a ajuns anterior. 

În context, s-a menţionat că, potrivit înţelegerilor anterioare, podul Rădăuţi-Lipcani a fost dat în exploatare (pînă în prezent, prin punctul vamal Rădăuţi-Lipcani au trecut 1587 de persoane şi 652  autoturisme), iar Acordul privind micul trafic la frontieră va fi pus în aplicare din 31 martie. În baza acestui Acord, circa 1,2 mln. de cetăţeni ai Republicii Moldova vor putea călători fără vize, în baza unor permise speciale, pe teritoriul statului vecin.

Vlad Filat a mulţumit părţii române pentru ajutorul în valoare de 100 mln. de euro, care va fi acordat Republicii Moldova în decurs de patru ani, în tranşe egale a cîte 25 mln. euro anual. În cadrul discuţiilor, s-a menţionat că grupurile de negocieri pentru pregătirea către semnare a Acordului de finanţare au fost deja create.

Cei doi oficiali au pledat pentru semnarea cît mai repede posibil a acestui Acord.

Cei doi premieri au pledat pentru dezvoltarea dialogului bilateral şi a cooperării în continuare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus