Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-22/iurie-leanca-a-efectuat-o-vizita-oficiala-in-ungaria-la-invitatzia-omologului-sau-maghiar-14673.html
Data: Feb 22, 2010 (09:44)

Iurie Leancă a efectuat o vizită oficială în Ungaria la invitaţia omologului său maghiar

Pe data de 19 februarie 2010, dl Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat o vizită oficială în Republica Ungară la invitaţia omologului său maghiar.

Ministrul a avut întrevederi cu Dr. Péter Balázs, Ministrul Afacerilor Externe,  László Mandur, Vicepreşedintele Adunării Naţionale,  Zsolt Németh, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe şi minorităţile maghiare din străinătate.

Potrivit MAEIE, în cadrul discuţiilor au fost evocate domeniile de interes prioritar pentru dialog şi cooperare. O atenţie specială a fost acordată   obiectivului strategic al Republicii Moldova privind integrarea europeană, inclusiv negocierea Acordului de asociere cu UE care să prevadă crearea zonei de liber schimb şi demararea dialogului în domeniul liberalizării regimului de vize. A fost manifestată disponibilitatea Ungariei de a susţine - atât politic, cât şi prin asistenţă pentru dezvoltare - eforturile Republicii Moldova de integrare în spaţiul comunitar.

Cei doi Miniştri de Externe au discutat şi despre priorităţile Ungariei pentru perioada Preşedinţiei Uniunii Europene în primul semestru al anului 2011. Interlocutorii s-au referit, de asemenea, la oportunităţile existente pentru RM în cadrul Parteneriatului Estic, Iurie Leancă fiind invitat să participe la reuniunea ministerială a Grupului Visegrad şi partenerilor, pe 2 martie curent, la Budapesta.

Agenda discuţiilor a inclus, de asemenea, domeniul asistenţei pentru dezvoltare, fiind apreciată decizia Ungariei de a iniţia un proiect în domeniul pregătirii experţilor RM pentru negocierea cu UE la capitolul politici comerciale.

Miniştri au semnat Protocolul între Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Ungare pentru implementarea Acordului dintre Republica Moldova si Comunitatea Europeana privind readmisia persoanelor în situaţie de şedere ilegala. De asemenea, părţile au salutat încheierea procedurilor interne pentru semnarea Acordului interguvernamental bilateral privind cooperarea economică, acesta urmând să fie semnat în viitorul apropiat.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a susţinut o prelegere publică cu tema „Republica Moldova şi Parteneriatul Estic: provocări şi oportunităţi" la Universitatea Central Europeană / Centrul de Studii privind Extinderea UE. În acelaşi context, Vicepremierul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Prof. John Shattuck, Rectorul Universităţii Central Europene, şi cu Ambasadorul Istvan Gyarmati, Preşedintele Centrului Internaţional pentru Tranziţia Democratică