Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2010

Vlad Filat a avut o întrevedere cu Lech Kaczynski

Vlad Filat a avut o întrevedere cu Lech Kaczynski

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri seara o întrevedere cu Preşedintele Republicii Polonia Lech Kaczynski, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Varşovia.

Lech Kaczynski a spus că a ţinut neapărat să aibă o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Moldova, menţionînd în context că a venit la întrevedere direct din Croaţia, unde a participat la inaugurarea noului preşedinte al acestei ţări.

Preşedintele polonez a precizat că cunoaşte foarte bine problemele cu care se confruntă Republica Moldova, precum şi scopurile pe care şi le-a propus conducerea ţării.

„Ştim despre demersurile pe care le faceţi în adresa Uniunii Europene, după cum ştim şi despre opinia pozitivă care este la UE vizavi de Republica Moldova", a spus Lech Kaczynski.

Preşedintele polonez a menţionat că el este adeptul ideii că Republica Moldova să nu devină doar membru asociat al UE, ci membru cu drepturi depline şi a precizat că are o astfel de abordare în raport cu ţările din Europa de Sud-Est.

„Dar decizia finală în acest sens nu noi o adoptăm - ea va fi una comună", a spus Lech Kaczynski.

Pe lîngă acţiunile incluse în Programul oficial al vizitei în Polonia, membrii delegaţiei Guvernului Republicii Moldova au avut întrevederi separate la ministerele poloneze de resort, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

Pe durata acestor întrevederi, reprezentanţii autorităţilor poloneze au confirmat deplina disponibilitate de a acorda asistenţă şi consultanţa necesară colegilor lor din Moldova în procesul de negocieri a Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi susţinerea eforturilor ţării noastre pe calea integrării europene, la nivelul instituţiilor de profil.

Marcel Răducan, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, a semnat Memorandumul  în domeniul  colaborării regionale dintre ţara noastră şi Polonia. S-a convenit ca partenerii polonezi ne vor transmite experienţa lor în acest domeniu, inclusiv în ceea ce ţine de procesul de realizare a strategiilor în diverse aspecte ale politicii regionale poloneze. De asemenea, s-a convenit asupra elaborării unor proiecte comune moldo-poloneze, cu atragerea finanţării din partea Uniunii Europene pentru realizarea lor practică.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în cadrul vizitei la ministerul polonez de resort, a efectuat un schimb aprofundat de opinii, privind posibilităţile de preluare a experienţei poloneze în domeniul politicilor de pensionare şi asigurării sociale; politicilor de combatere a şomajului; de integrare a migranţilor în societate şi crearea condiţiilor pentru asigurarea lor socială.

În cadrul vizitei la Ministerul Agriculturii şi Politicii Rurale, Valeriu Cosarciuc, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a convenit cu omologul său polonez asupra organizării la Varşovia, în luna iunie, a Săptămânii Vinului şi Divinului moldovenesc. De asemenea, s-a stabilit că vor fi continuate proiectele deja demarate privind instruirea negociatorilor moldoveni a proiectului Acordului de asociere, precum şi preluarea experienţei poloneze în crearea şi funcţionarea pieţelor angro de produse agricole.

Anatol Şalaru, ministru al Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, a discutat despre posibilităţile de colaborare bilaterală în domeniul realizării unor importante proiecte de infrastructură în ţara noastră, inclusiv, prin atragerea de fonduri europene.

În cadrul întrevederilor cu conducerea Academiei de Ştiinţe a Poloniei, Gheorghe Duca, Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a continuat procesul de consultări asupra colaborării ştiinţifice bilaterale, atragerii mai plenare a cercetătorilor moldoveni la diverse acţiuni cu caracter ştiinţific de nivel european, preluarea experienţei poloneze în susţinerea cercetării ştiinţifice.

Viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, a semnat Acordul prin care partea poloneză oferă Republicii Moldova un împrumut de 15 mln. dolari în condiţii avantajoase. În cadrul întrevederii de la Ministerul polonez al Finanţelor s-a convenit asupra continuării colaborării celor două instituţii în diverse domenii de interes reciproc.

Grupul oamenilor de afaceri, care au făcut parte din delegaţie, a participat la o reuniune a reprezentanţilor business-ului din Republica Moldova şi Polonia, organizată de către Camera de Comerţ şi Industrie a RM şi Camera de comerţ Moldo-Polonă, cu susţinerea Asociaţiei de prietenie Polonia - Est.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus