Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2010

MAE român: România a discutat cu statele vecine despre participarea la sistemul de apărare antirachetă

MAE român: România a discutat cu statele vecine despre participarea la sistemul de apărare antirachetă

Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria şi Bulgaria au fost informate de catre reprezentanti ai MAE ce înseamna amplasarea elementelor scutului antiracheta american în România, informează MAE român printr-un comunicat de presă.

Potrivit MAE român, în perioada 11-12 februarie 2010, au avut loc convorbiri telefonice între miniştrii de externe ai României şi Republicii Moldova, Teodor Baconschi şi Iurie Leancă, precum şi între secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu şi viceministrul Andrei Popov, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Acestea au fost urmate, la 18 februarie 2010, la Chişinău, de o rundă de consultări pe probleme de securitate la nivel de director de departament din MAE. Cu acel prilej, a avut loc un schimb de opinii pe teme mai ample de securitate, cu un accent special asupra situaţiei din regiune, fiind abordate inclusiv aspecte legate de participarea României la sistemul de apărare antirachetă.

Partea română a subliniat, şi cu această ocazie, faptul că sistemul este unul strict defensiv şi urmăreşte protecţia teritoriului şi a cetăţenilor României împotriva unor eventuale atacuri cu rachete, reprezentând o contribuţie concretă la viitorul sistem de apărare antirachetă al NATO, care va asigura protecţia întregului teritoriu aliat. De asemenea, a precizat că participarea României la acest sistem nu are absolut nicio legătură cu modul de reglementare a situaţiei din Transnistria.

Totodată, partea română a menţionat că proiectul nu afectează securitatea statelor vecine, ci dimpotrivă reduce riscurile de securitate în plan regional mai larg.

Diplomaţii de la Chişinău au arătat că în problema amplasării elementelor de apărare antirachetă în România, Republica Moldova porneşte de la premisa că fiecare stat suveran are dreptul de a decide asupra aranjamentelor de asigurare a securităţii naţionale pe care le consideră a fi cele mai potrivite propriilor sale interese. În contextul abordării problematicii regionale de securitate, au reiterat, de asemenea, necesitatea respectării în continuare a prevederilor relevante ale Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa, precum şi a angajamentelor politice asumate în acest sens de către toate statele părţi.

Directorul general pentru afaceri strategice din MAE, Călin Stoica, a avut de asemenea întrevederi la Bucureşti cu ambasadorul Bulgariei, Valentin Radomirski, cu ambasadorul Ucrainei, Markian Kulik, precum şi cu ambasadorul Republicii Serbia, Zoran Popoviæ pe tema participării la sistemul de apărare antirachetă. Totodată, la 10 februarie au avut loc, la Budapesta, consultări politice bilaterale pe problematică de securitate, la nivel de director de departament din MAE, prilej cu care a fost abordat şi subiectul apărării antirachetă.

Oficialii din statele vecine României au fost informaţi cu privire la decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi la datele disponibile referitoare la proiect, arătându-se că noua abordare a Administraţiei americane creşte capacitatea de apărare a Europei, în condiţiile în care ameninţările reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune sunt în creştere, iar zona geografică în care se află ţara noastră este una din cele mai vulnerabile din acest punct de vedere.

Informaţii suplimentare:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 4 februarie 2010, propunerea părţii americane privind participarea României la abordarea adaptivă în etape (Phased Adaptive Approach) a sistemului de apărare antirachetă în Europa. Propunerea a fost comunicată autorităţilor române cu ocazia vizitei la Bucureşti a subsecretarului de stat american Ellen Tauscher.

Noua abordare a fost anunţată de preşedintele american Barack Obama la 17 septembrie 2009, fiind destinată să protejeze mai bine forţele desfăşurate în Europa şi în teatrele de operaţii, atât americane, cât şi ale Aliaţilor, precum şi teritoriul SUA şi al aliaţilor săi.

Detalii suplimentare la adresa: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29228

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus