Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-19/expert-pe-securitate-de-la-chisinau-scutul-antiracheta-va-consolida-securitatea-republicii-moldova-14640.html
Data: Feb 19, 2010 (10:03)

Expert pe securitate de la Chisinau: Scutul antiracheta va consolida securitatea Republicii Moldova

Autoritatile de la Chisinau si Bucuresti au inceput consultarile bilaterale privind gazduirea pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale scutului american anti-racheta. In aceasta saptamana, discutiile au loc la nivel de sefi de departamente ale Ministerelor de Externe din cele doua tari. Expertul independent pe probleme de securitate din Republica Moldova, Gheorghe Aparece, a declarat la RFI ca un astfel de scut ar consolida securitatea Republicii Moldova.

"Orice consultare pe teme de securitate cu Occidentul este de un mare folos Chisinaului, mai ales pentru edificarea asa numitelor capacitati apte sa discute in termeni de securitate, care sunt foarte putine in Republica Moldova la ora actuala", a spus expertul pe securitate de la Chisinau.

Legat de pozitiile politice exprimate la Chisinau pe aceasta tema, Aparece a afirmat ca "in Republica Moldova nu poate fi eliminat si elementul unui potential an electoral si toate reactiile politicienilor urmaresc un scop de-a livra un produs electoratului sau.

Amintim,  imediat dupa anuntul privind acceptul pe care l-a dat Romania pentru aparitia scutului, liderul PLDM, Marian Lupu, spunea ca planurile militare ale Romaniei ne ingrijoreaza si ne intrebam cum vor influenta ele raportul de forte din regiune, chestiunile legate de securitate, eforturile de rezolvare a crizei de pe Nistru".

De asemenea, dar mai putin surprinzator, fostul presedinte moldovean, Vladimir Voronin, declara recent ca decizia Romaniei de a gazdui rachete de interceptare in cadrul scutului american antiracheta din Europa ar putea transforma Republica Moldova intr-o linie de front, in timp ce liderul AMN Serafim Urechean considera ca prezenta scutului anti-racheta in Romania trebuie lamurita mai mult. (HotNews.ro)