Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-18/r-moldova-shia-stabilit-un-obiectiv-clar-shi-mergem-consecvent-prin-actziuni-concrete-spre-atingerea-14619.html
Data: Feb 18, 2010 (13:25)

„R.Moldova şi-a stabilit un obiectiv clar şi mergem consecvent, prin acţiuni concrete, spre atingerea lui”, -Vlad Filat

Vlad Filat a ţinut astăzi un discurs la Varşovia, în cadrul Conferinţei "Politica europeană a Republicii Moldova", organizate de Fundaţia "Stefan Batory".

Premierul a menţionat, în debutul discursului, că vizita delegaţiei Guvernului este una deosebit de importantă, deoarece Poloniei îi revine un loc de bază în politica externă a Republicii Moldova.

Vlad Filat a spus că relaţiile moldo-poloneze tot timpul au fost bune şi a apreciat sprijinul constant pe care Polonia îl acordă Republicii Moldova, atît pe calea integrării europene, cît şi în soluţionarea problemelor interne.

Prim-ministrul a menţionat că în ultimii opt ani în Republica Moldova a fost o guvernare totalitară şi a spus că în special a fost greu anul 2009. Totodată, Premierul a spus că, anul trecut, prin voinţa poporului, guvernarea a revenit forţelor democratice.

„Am traversat o perioadă grea, deoarece, la momentul preluării guvernării, Republica Moldova era practic în incapacitate de plată. Dar, am reuşit să administrăm situaţia şi să depăşim acea perioadă dificilă, inclusiv cu suportul partenerilor de dezvoltare", a menţionat Vlad Filat.

Prim-ministrul a spus că, la momentul preluării guvernării, Republica Moldova era un stat izolat şi noua putere a trebuit să depună eforturi pentru a obţine deblocarea şi relansarea relaţiilor cu Ucraina, România, alte state.

Premierul a făcut o scurtă trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de noua putere în procesul de integrare europeană, menţionînd în context lansarea, la data de 12 ianuarie 2010, a negocierilor cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de asociere.

„Republica Moldova şi-a stabilit un obiectiv clar şi mergem consecvent, prin acţiuni concrete, spre atingerea lui", a spus Vlad Filat.

În context, Prim-ministrul a menţionat că peste 70% din populaţia ţării pledează pentru integrare europeană.

Premierul s-a referit şi la problema transnistreană, menţionînd că aceasta demult nu mai este doar o problemă a Republicii Moldova, ci una regională.

„Noi vedem soluţionarea problemei transnistrene exclusiv pe cale paşnică. Urmează să reintegrăm nu doar teritoriile, ci şi cetăţenii", a declarat Vlad Filat.

Prim-ministrul a mulţumit Uniunii Europene pentru sprijinul acordat în vederea soluţionării problemei transnistrene şi a menţionat că beneficiile ce reies din relaţia Republicii Moldova cu UE pot fi un puternic punct de atracţie pentru cetăţenii din regiunea transnistreană.