Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-17/monica-macovei-ue-vrea-sa-exporte-in-r-moldova-reforme-stabilitate-stat-de-drept-tot-ceea-ce-insemna-14594.html
Data: Feb 17, 2010 (10:20)

Monica Macovei: UE vrea să exporte în R.Moldova reforme, stabilitate, stat de drept, tot ceea ce însemnă democraţie

Monica Macovei, a declarat că UE vrea să exporte în R. Moldova reforme, stabilitate, stat de drept, tot ceea ce însemnă democraţie, precizând în acest sens că Republica Moldova va beneficia de un sprijin total din partea instituţiilor europene în realizarea acestor obiective.  Monica Macovei a mai precizat că Republica Moldova va avea sprijinul necesar din partea Parlamentului European pentru implementarea reformelor care conduc la schimbarea în bine a vieţii oamenilor, sprijin în expertizare, precum şi în obţinerea asistenţei financiare la nivel macroeconomic.

Aceste declaraţii au fost făcute de Monica Macovei, co-preşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova, în cadrul întrevederii de ieri seară a  Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu,  cu delegaţia Parlamentului European.

Mihai Ghimpu a menţionat că vizita delegaţiei Parlamentului European în R.Moldova, precum şi desfăşurarea reuniunii anuale a  Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova la Chişinău în perioada 16-17 februarie a.c. vor permite informarea din prima sursă a europarlamentarilor despre stadiul actual al evoluţiilor evenimentelor politice, economice şi sociale din Republica Moldova, despre acţiunile concrete ale noii conduceri de la Chişinău. Totodată, Preşedintele s-a declarat satisfăcut de caracterul pozitiv al discuţiilor primei runde de negocieri cu referire la Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE, care s-a desfăşurat pe 12 ianuarie 2010 la Chişinău. Părţile au ajuns la un acord de principiu în privinţa structurii, elementelor principale, obiectivelor cheie şi principiilor generale ale Acordului de Asociere, precum şi în privinţa structurii negocierilor pe marginea acestuia.

Referitor la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, Mihai Ghimpu a precizat că autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să realizeze cât mai curând posibil intenţia comună a Republicii Moldova şi UE de a lansa pe parcursul anului 2010 dialogul în acest sens, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să poată circula fără vize în spaţiul Schengen. De asemenea, Preşedintele a mai menţionat că Republica Moldova contează pe sprijinul Parlamentului European în faptul că Uniunea Europeană va lua decizii relevante şi favorabile statului nostru în această privinţă. În acelaşi context, Mihai Ghimpu a menţionat că autorităţile de la Chişinău vor face tot posibilul pentru ca în Republica Moldova să fie aplicate valorile şi principiile europene, referindu-se şi la necesitatea reformei constituţionale, anunţă Serviciul de presă al Parlamentului.