Trimite e-mail | Printeaza
Social
16.02.2010

Primăria mun.Chişinău revine la problema privind colectarea taxelor în şcolile şi grădiniţele

Primarul general Dorin Chirtoacă a solicitat Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport să intensifice acţiunile, pentru a stopa definitiv fenomenul colectării ilegale a surselor financiare de la părinţi sub diferite pretexte, inclusiv prin intermediul asociaţiilor părinteşti.

Potrivit primarului de Chişinău, părinţii copiilor se arată în continuare indignaţi, deşi Primăria capitalei a abordat de mai multe ori problema. În acest sens, Dorin Chirtoacă s-a pronunţat pentru sancţionarea persoanelor implicate în colectarea banilor de la părinţi, inclusiv acestea să fie demise.

Lilian Carp, şef al Cabinetului primarului general, susţine că actualmente se investighează peste 80 de cazuri, în instituţiile de învăţământ din municipiu. Potrivit lui Carp, cea mai mare problemă este acumularea banilor la nivel de clasă. Motivele pentru care în unele şcoli se colectează bani sunt diferite, inclusiv remunerarea profesorilor sau educatorilor, reparaţie în auditorii sau chiar procurarea mobilierului. Referindu-se la acelaşi subiect, Mihai Cârlig, pretor al sectorului Râşcani din capitală, a afirmat că administraţia unei grădiniţe cere câte 1200 lei pentru fiecare copil. Mihai Cârlig s-a arătat nemulţumit de faptul că Direcţia educaţie nu intervine eficient, pentru soluţionarea unor cazuri.

În context, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chişinău, Tatiana Nagnibeda, a spus că cele mai multe plângeri sunt în privinţa asociaţiilor părinteşti, din motiv că acestea colectează bani de la copii. Potrivit funcţionarei, reprezentanţii asociaţiilor abuzează de unele prevederi din statut, care stipulează că banii pot fi colectaţi doar benevol de la copii. Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a propus ca asociaţiile să fie anulate.

Tatiana Nagnibeda a informat că de la începutul anului şcolar, 39 de persoane, conducători ai instituţiilor de învăţământ, au fost sancţionate prin avertizări, avertizări aspre sau mustrări. Dacă asemenea cazuri în instituţiile vizate se vor repeta, directorii de şcoală sau grădiniţă vor fi demişi.

Pentru stoparea colectării ilicite de surse financiare, Primăria Chişinău va desfăşura mai multe controale în instituţiile de învăţământ din municipiu, anunţă Serviciul de presă al Primariei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus