Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.02.2010

În bugetul de stat pentru anul 2010 sînt prevăzute 688 mil. lei pentru ajutoare sociale şi compensaţii nominative

În bugetul de stat pentru anul 2010  sînt prevăzute 688 mil. lei pentru ajutoare sociale şi compensaţii nominative

Prim-ministrul Vlad Filat a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectul de lege privind compensaţiile sociale în perioada rece a anului.
Premierul a menţionat că, în bugetul de stat pentru anul 2010, sînt prevăzute 688 mil. lei pentru ajutoare sociale şi compensaţii nominative, cu 36% mai mult decît pentru anul 2009. Din aceştia, 203 mil. lei sînt predestinaţi pentru ajutor social şi 390 mil. lei pentru compensaţii nominative.

Vlad Filat a precizat că din suma de 390 mil. lei, prevăzuţi pentru compensaţii nominative, 384 mil. lei sînt pentru compensarea „componentei energetice" populaţiei, dintre care: 122 mil. lei pentru cărbune (160 mii de beneficiari), 20 mil. lei pentru lemne (125 mii de beneficiari), 127 mil. lei pentru gaz natural utilizat în scop de încălzire (55 350 mii beneficiari) 16 mil. lei pentru energie termică (39960 beneficiari), 66 mil. lei pentru energia electrică (102 883 beneficiari), 20 mil. lei pentru gaz lichefiat în butelii (142 671 beneficiari).

Prim-ministrul a spus că, în rezultatul modificărilor efectuate la tarifele pentru resursele energetice şi a energiei, cheltuielile populaţiei pentru aceste servicii vor creşte din luna februarie 2010, în mediu lunar (calculat pentru o familie constituită din 3 persoane, apartament cu două odăi - 37 metri pătraţi, cu încălzire centralizată) cu: 10 lei pentru consumul de gaze; 23 lei pentru consumul de energie electrică; 151,3 lei pentru energia termică (inclusiv apă caldă - 51,3 lei) livrată consumatorilor de către SA „Termocom" (pentru consumatorii deserviţi de către SA „CET-Nord" schimbări nu vor fi).
Cheltuielile populaţiei cu încălzire autonomă pentru consumul de gaze, inclusiv apă caldă, vor creşte cu 53 lei în cazul locuitorilor municipiului Bălţi şi cu 105 lei în cazul locuitorilor municipiului Chişinău.

Pentru consumatorii rurali, care au un consum de gaze de pînă la 30 metri cubi, majorarea va constitui 15 lei, iar în cazul celor cu un consum de peste 30 metri cubi, majorarea va constitui 10 lei. Pentru energia electrică, în cazul consumatorilor deserviţi de RED-Nord-Vest, majorarea va fi de 2 lei, RED-Nord - 16,5 lei, Union Fenosa - 25 lei.

Prim-ministrul a menţionat că scopul proiectului de lege este asigurarea susţinerii persoanelor şi familiilor defavorizate în perioada rece a anului prin acordarea de compensaţii sociale.

Costul estimativ al proiectului de lege este de 82 mil. lei, în total de compensaţii urmînd să beneficieze circa 260 mii de persoane.

Vlad Filat a precizat că, acordarea acestor compensaţii a devenit posibilă graţie suportului partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova. Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova minimum 1,4 mil. euro (suma finală se negociază la Bruxelles, fiind posibilă obţinerea a 2,3 mil. euro), iar Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord oferă pînă la 3 mil. de lire sterline.

Prim-ministrul a amintit că, imediat după majorarea tarifelor de către ANRE, Guvernul a anunţat că va identifica soluţii pentru compensarea diferenţei de tarif în cazul reprezentanţilor păturilor social-vulnerabile.

Vlad Filat a mai menţionat că proiectul de lege va fi examinat şi adoptat, de către Guvern şi Parlament, în regim de urgenţă pentru ca ajutorul să ajungă la destinatari cît mai repede posibil, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus