Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-16/ifad-va-oferi-r-moldova-20-de-milioane-usd-in-cadrul-unui-nou-program-de-servicii-financiare-rurale--14573.html
Data: Feb 16, 2010 (20:46)

IFAD va oferi R.Moldova 20 de milioane USD în cadrul unui nou program de servicii financiare rurale şi dezvoltarea businessului agricol

Decizia pentru elaborarea Programului pentru anii 2011-2015 a fost luată în cadrul unei întrevederi a ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, şi reprezentanţii IFAD.

Potrivit lui Cosarciuc, problemele de care se confruntă agenţii economici de la sate, pot fi soluţionate prin sporirea productivităţii şi a veniturilor din activităţile agricole, în contextul produselor cu valoare adăugată înaltă pentru care există o cerere sporită pe piaţa locală, şi, în special, pe cea de export. Aceasta va servi drept un pilon a creşterii economice rurale, generând venituri pentru fermieri, procesatori şi exportatori, dar şi creând oportunităţi de angajare atât în sectorul agricol, cât şi în infrastructura localităţilor rurale.
Ţinând cont de strategiile şi politicile Guvernului RM, experienţa celor patru programe IFAD deja aprobate pentru R.Moldova şi recomandările partenerilor de dezvoltare, s-a decis elaborarea pentru anii 2011-2015 a Programului de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol, care va fi finanţat printr-un împrumut IFAD în valoare de 20 milioane USD, la condiţii avantajoase pentru beneficiarii moldoveni..

În perioada imediat următoare se vor stabili metodele şi mecanismele de implementare a programului şi se vor purta negocieri cu potenţiali co-finanţatori. IFAD intenţionează să depună eforturile necesare pentru finalizarea procedurilor de negociere către decembrie 2010 şi lansarea Programului în ianuarie 2011.