Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-15/vlad-filat-bine-vam-regasit-dupa-66-de-ani-14551.html
Data: Feb 15, 2010 (14:35)

Vlad Filat ,, Bine v-am regăsit după 66 de ani!”

Potrivit presei româneşti, Vlad Filat a fost primul basarabean care a trecut vama Rădăuţi -Prut imediat după inaugurare. Peste 300 de refugiaţi din Basarabia care au venit în România în al doilea război mondial au trecut Prutul pentru a-şi revedea familiile rămase acasă.

Delegaţia R.Moldova condusă de premierul Vlad Filat a trecut Prutul pe podul Lipcani-Rădăuţi-Prut pentru prima dată după cel de al doilea război mondial când podul a fost distrus de nemţi. Premierul moldovean a fost vizibil emoţionat la întâlnirea cu românii dar şi cu cei peste 300 de basarabeni refugiaţi în perioada războiului. ,, Bine v-am regăsit după 66 de ani!", le-a spus premierul moldovean sutelor de persoane care l-au aşteptat pe malul românesc al Prutului.

Momentul este unul emoţionant şi pentru cei peste 300 de basarabeni refugiaţi în România în anul 1944. O parte dintre ei au fost deportaţi în Bărăgan dar alţii au rămas în localitatea Rădăuţi-Prut şi în satele judeţului Botoşani. Cu paşapoartele în mână aceştia se vor întoarce acasă după mai bine de jumătate de veac.

Construcţia podului s-a încheiat la sfârşitul anului 2005, însă, până acum, podul peste Prut nu a fost utilizat niciodată.

Podul are o lungime de 246 de metri, o lăţime de 10,8 metri, dintre care 7,8 metri sunt destinaţi, ca parte carosabilă, celor doua benzi de trafic şi câte 1, 5 metri celor două trotuare laterale, întrucât podul a fost prevăzut şi pentru trecerea pietonală. Podul este construit pentru clasa E de încărcătură, adică poate să reziste la o greutate de 80 de tone.

Partea moldoveană a încheiat toate lucrările de infrastructură legate de Vama Lipcani, care este una dintre cele mai moderne de pe frontiera cu România.

Punctul de trecere a frontierei nu a putut fi deschis pentru că autorităţile române nu au amenajat sediul vămii şi infrastructura aferentă. În cadrul întâlnirii de acum două săptămâni dintre preşedintele României şi omologul său moldovean, Mihai Ghimpu, s-a convenit deschiderea în regim de urgenţă a punctului de trecere a frontierei dintre Rădăuţi Prut şi Lipcani. Astfel, autorităţile române au fost nevoite să amenajeze o vamă provizorie, iar traficul va fi deschis începând din 15 februarie.