Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-02-15/viceministrul-de-externe-sa-int-lnit-la-minsk-cu-omologul-sau-din-belarus-14557.html
Data: Feb 15, 2010 (21:36)

Viceministrul de externe s-a întâlnit la Minsk cu omologul său din Belarus

Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a participat astăzi la Minsk la cea de-a 12-a şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare economică. Şedinţa a prilejuit întrevederea Viceministrului moldovean cu Igor Petrişenko, Prim-viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Belarus, şi discutarea pragmatică, în cadrul acesteia, a mai multor subiecte de interes comun.

Potrivit MAEIE, diplomaţii au efectuat un schimb de opinii cu privire la temele de bază de pe agenda cooperării bilaterale, evidenţiind potenţialul semnificativ al componentei comercial-economice. Interlocutorii s-au concentrat pe identificarea unui set de priorităţi strategice reciproc avantajoase, axându-se pe promovarea de proiecte mixte în diverse domenii, precum majorarea livrărilor producţiei pomilegumicole şi vinicole pe piaţa belarusă.

Relevând interesul ambelor ţări în extinderea cadrului cooperării bilaterale, oficialii au conturat dorinţa de consolidare a dialogului interministerial, inclusiv în cadrul proiectelor de cooperare oferite de iniţiativa Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Volumul tranzcaţiilor comerciale dintre Moldova şi Belarus în 2009 a constituit 255 mil. dolari SUA, în scădere cu 23,6% comparativ cu anul 2008. Conform statisticii belaruse, volumul exportului din Belarus în Moldova în 2009 au constituit 170,4 mil. dolari  SUA şi a scăzut în comparaţie cu anul precedent cu 29,4%, în timp ce livrările de produse moldoveneşti în Belarus au scăzut cu 8,6% - până la 84,6 mil. dolari SUA. Conform totalurilor anului 2009, Belarus a ocupat locul 5 în rândul principalilor parteneri ai Moldovei la export (locul 9 la import), iar Moldova a ocupat locul 4 în rândul principalilor parteneri ai Belarusului la export în CSI (locul 3 la import).

Belarus este un consumator tradiţional de vin şi divin moldovenesc, fructe şi legume proaspete şi conservate, porumb, ulei de floarea-soarelui, seminţe de floarea-soarelui, şroturi, tutun brut, medicamente, materiale de construcţii, tară de sticlă, motoare, pompe, instrumente, echipamente de control şi măsură. Belarus este un importator foarte importator al vinurilor şi materialelor vinicole moldoveneşti. În 2009 această ţară a achiziţionat în Moldova producţie vinicolă în valoare de 40,3 mil. dolari SUA sau aproximativ o treime din totalul exportului moldovenesc.

Exportul din Belarus este format de următoarele produse de bază: produse petroliere, zahăr, gresie, anvelope, bitum, polietilena, lapte praf şi condensat, tară din plastic, frigidere, tractoare, unt, medicamente, ingrăşăminte complexe, sticlă şlefuită, chibrituri, aragaze, brânzeturi, ciorapi şi şosete, corsete, tapete, conserve de peşte, piese de schimb pentru maşini şi tractoare, veselă, construcţii metalice, mobilă, ouă, transformatoare, cartofi, articole din ciment, saltele, accesorii pentru mobila, acoperitoare de podea, camioane, gaze lichefiate, etc.